Göteborgs Stad deltar i årets West pride på flera olika sätt. Foto: West pride/Hampus Haara
– West pride är ett tillfälle att både fira mångfalden i vår stad och att stå upp för att alla göteborgare har samma rättigheter. Det är en påminnelse om att vi måste fortsätta arbeta för det varje dag – året om, säger Alicia Walheim, projektledare för Göteborgs Stads medverkan i West pride.

Göteborgs Stad har ett ansvar för att upprätthålla mänskliga rättigheter. Staden har medverkat i West pride sedan 2007 och deltagandet är en del i arbetet för en jämlik stad. I år deltar omkring 35 kommunala verksamheter med aktiviteter, samtal och information i Pride park.
Fortbildning inom hbtqi-frågor
Under West pride och även under Pre pride, som pågår 9 maj–8 juni, erbjuder Göteborgs Stad sina medarbetare möjlighet att delta i föreläsningar om HBTQI-frågor på arbetstid. Det är en del av stadens långsiktiga arbete med mänskliga rättigheter och inkludering.
– Vi vet att diskriminering fortfarande är en verklighet för många, inte minst hbtqi-personer. Därför är det viktigt att vi som stad fortsätter att öka vår kunskap, säger Alicia Walheim.
Göteborgs Stads medverkan i korthet
- Göteborgs Stad flaggar med regnbågsflaggor på paradstängerna på Gustaf Adolfs torg och utanför kommunala byggnader.
- Omkring 35 verksamheter medverkar i Göteborgs Stads tält i Pride park på Bananpiren. Bland annat deltar Familjehem Göteborg, Biblioteken i Göteborg, förvaltningen för funktionsstöd och Regnbågshuset.
- 14 juni deltar olika verksamheter, förvaltningar och kommunala bolag i Pride parade – alla bakom parollen ”Göteborg – en stad för alla”. Paraden går från Götaplatsen klockan 13 och avslutas på Gustaf Adolfs torg. Vid Götaplatsen håller Göteborgs Stads regnbågsambassadör och stadsdirektör Eva Hessman tal.
- Göteborgs Stad arrangerar också egna programpunkter under Pre pride och West pride
- Medarbetare erbjuds fortbildning inom HBTQI-frågor på arbetstid