2023-10-16 | 3 min läsning

Nu finns anbudsguiden på engelska

Emilia Lindhe Vithal, utvecklingsledare på förvaltningen för inköp och upphandling. Foto: Olle Berntson
2023-10-16 | 3 min läsning
I våras gav Göteborgs Stad ut en anbudsguide för att underlätta för mindre företag att delta i upphandlingar. Nu lanseras den även på engelska för att fler företagare ska kunna göra affärer med staden.

– Idén föddes eftersom vi kunde se att det finns ytterligare en målgrupp att nå ut till och att alla måste inkluderas. Vi fick förfrågningar från bolag om guiden finns på engelska och under åren på mässor har engelskspråkiga kommit fram och visat intresse, säger Emilia Lindhe Vithal, utvecklingsledare på inköps- och upphandlingsförvaltningen.

För ett bättre företagsklimat

 Innehållet är detsamma som i den svenska anbudsguiden, som är ett led i Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program för att förbättra företagsklimatet. Nu kan även icke svenskspråkiga personer få kunskap om hur ett anbud går till.

 

Här hittar du guiderna:

Tender guide

Anbudsguiden

– Om många svenskspråkiga småföretagare inte vet hur en upphandling fungerar, är det lätt att förstå att okunskapen är ännu större bland människor med annat modersmål än svenska. Det ska finnas alternativ för alla och barriärerna som finns angående upphandlingar behöver raseras, säger Emilia Lindhe Vithal.

Vänder sig framför allt till mindre företag

Stora bolag har ofta särskild personal som jobbar med anbud, medan småföretagare kanske vare sig har tid eller kompetens för detta, därför är mindre företag Anbudsguidens främsta målgrupp.

– Men naturligtvis vänder vi oss till alla som är intresserade. Det handlar om transparens och att så många som möjligt ska kunna ta del av vad Göteborgs Stad gör, säger Emilia Lindhe Vithal.

”Ett viktigt steg i rätt riktning”

 Genom initiativet kan inköps- och upphandlingsförvaltningen och Business Region Göteborg tillsammans öka kunskapen om anbud och sprida budskapet.

 – Jag träffar ganska många företagare som kommunicerar på engelska och vi kommer definitivt att använda den engelska versionen som tagits fram för att sprida kunskap om anbud och affärer med offentliga aktörer. Det är ett viktigt steg i rätt riktning för tillgänglighet och jämlikhet kring Göteborgs Stads tjänster, säger Johan Eckebrant, företagslots på Business Region Göteborg.

Service på olika språk för att vara tillgängliga för alla

Under 2022 köpte Göteborgs Stad varor och tjänster för runt 27 miljarder från drygt 13 000 leverantörer. Den engelska anbudsguiden bäddar för ännu fler givande upphandlingar så att skatten räcker länge och används på bästa sätt.

– Indier är den snabbast växande grupperingen på totalt 11 000 personer i regionen. De flesta av dessa är högutbildade inom it, många är kopplade till Göteborgs stora industri- och utvecklingsföretag och en del driver egna bolag. Inom några år förväntas gruppen nästan fördubblas i och med vår tillväxt. Detta innebär att många andra folkgrupper också kommer att växa, säger Johan Eckebrant.

Han påpekar att Business Region Göteborg fungerar som krockkudde för företagen och ska kunna erbjuda dem daglig service.

Efterfrågan avgör guidens utveckling

– När man som vi träffar företagare på publika platser väldigt ofta så är det viktigt att kunna erbjuda en engelsk version. Vi finns till för företag i regionen och ska kunna ge service på flera språk.

Vad som händer med anbudsguiden i framtiden beror helt på hur efterfrågan blir på den engelska versionen.

– Nu ser vi med spänning fram emot händelseutvecklingen och hoppas få in fler spännande anbud från engelsktalande, säger Emilia Lindhe Vithal.



Prenumerera så du inte missar något nytt!