2024-04-03 | 3 min läsning
Nu invigs Rymdporten – Bergsjöns nya mötesplats
Rymdporten i Bergsjön ska bli en mötesplats för boende och föreningar och bidra till en positiv utveckling i området. På fredag 12 april är det invigning.

Hösten 2022 flyttade Bergsjöns bibliotek ut ur sina dåvarande lokaler och in i stadsdelens nybyggda kulturhus. Familjebostäder i Bergsjön fick då frågan om de ville ta över den gamla lokalen på 1000 kvadratmeter.

Mikael Olow är utvecklingschef på Familjebostäder i Bergsjön.

– För oss på Familjebostäder är det viktigt att de områden där vi verkar och människorna som bor där ska må bra. Vi tar ett extra ansvar för det vi kallar utvecklingsområden, där Bergsjön ingår. Vårt mål är att dessa områden ska vara lika välskötta och fina som centrum – det är jätteviktigt, säger Mikael Olow, utvecklingschef på Familjebostäder i Bergsjön.

Fokus på lärande

Redan nu är det klart att Medborgarkontoret, Ungdomsporten och Framtidshubben kommer att flytta in i lokalerna. Även Familjebostäder finns på plats i form av ett Bo Bra-koncept som innebär att de byggt ett lägenhetskök.

Till lägenhetsköket kommer nyinflyttade i Bergsjön att bjudas in och få information om allt från vad plastmattan under diskmaskinen har för funktion och hur man rengör fläktfilter, till vilka affärer och restauranger som finns i området. Utöver plats för olika verksamheter har Rymdporten också flera mötesrum.

Invigning av Rymdporten

Tid: Fredag 12 april klockan 15–18

Var: Bergsjön Centrum, hållplats Rymdtorget

Läs mer:

 

– Gemensamt för de verksamheter som flyttat in är att de har fokus på lärande och att få människor att växa. Vi kommer till exempel att ordna återkommande företagskvällar tillsammans med Business Region Göteborg, där vi går igenom allt från hur man startar ett företag till hur man marknadsför det i sociala medier, säger Mikael Olow.

Business Region Göteborg är även involverade i Framtidshubben, som fungerar lite som ett lokalt jobbcenter där de boende bland annat kan få hjälp med jobbsökande och cv-skrivning.

En lokal byggd på återbruk

Familjebostäder Bergsjön bestämde tidigt för att de ville bygga mötesplatsen Rymdporten på återbruk. De tog hjälp av arkitektfirman Kaminsky och resultatet är att nästan allt från väggpaneler och fönsterrutor till dörrar och möbler hämtats från olika ställen i staden.

Lokalerna inreds med återbrukade möbler. Foto: Mikael Olow

Familjebostäder tog också hjälp med att ta fram namnet på mötesplatsen, men där var det de boende i Bergsjön som engagerades.

– De boende fick rösta i två omröstningar, och det namn som fick flest röster var Rymdporten. Så därför fick lokalen heta det, säger Mikael Olow.

Komikern Ahmed Berhan kommer till Bergsjön

Fredag 12 april är det dags för invigning av Rymdporten. Det kommer att bjudas på tilltugg, information om de olika verksamheterna och en guidad rundtur i lokalen. Komikern, skådespelaren och programledaren Ahmed Berhan kommer till invigningen och kör standup. I samband med invigningen är det också Eid-fest i centrum.

– Vi hoppas att många Bergsjöbor och andra intressenter hittar hit och inviger lokalen med dunder och brak, säger Rabi Shabo, koordinator på Familjebostäder i Bergsjön.

Mikael Olow håller med och tillägger:

– Framåt hoppas vi även att Rymdporten ska leva sju dagar i veckan och bli en tillgång för Bergsjöborna. Att alla ska känna sig välkomna här och att lokalen känns kreativ och inbjudande, säger han.

Rabi Shabo tillsammans med Mikael Olow utanför Rymdporten i Bergsjön.Prenumerera så du inte missar något nytt!