”Internordiskt elevutbyte” har pågått sedan början av 70-talet och är ett elevutbyte mellan de nordiska städerna Göteborg, Åbo, Bergen och Århus. Utbytet ska leda till större kunskap om Norden och de olika språken.
Nio från varje stadsdel
För Göteborgs Stad är ett primärt syfte även att utbytet ska leda till större integration i staden. Därför plockas de 90 eleverna ut från stadens alla stadsdelar – nio från varje.
– Det är troligtvis ingen man känner, vilket är en del av styrkan. Man blir tvungen att lära känna personer från andra stadsdelar. Övriga städer skickar hela klasser, så de gör annorlunda, säger Daniel Edvardsson, samordnare för elevutbytet.
De 90 niondeklassarna delas in i fyra grupper. Tre reser till de olika vänorterna medan en grupp stannar kvar i Göteborg och är värdar för eleverna från de andra länderna.
– Men man bor inte hemma utan i Lisebergsbyn med alla andra. Veckan ägnas åt olika aktiviteter som har en koppling till Norden, säger Daniel Edvardsson.
Paddlade i fjord och badade i vattenfall
I Göteborg är temat alltid ”Den historiska sjöstaden”. Under utbytesveckan i höstas besökte gruppen bland annat Carlstens fästning och seglade med skonaren Ingo.
Vincent Siekkinen Franzén, som går i nian på Nordhemsskolan i Majorna-Linné, fick åka till Bergen. Det blev en vecka full av äventyr.
– Jag kände redan på flygplatsen att det skulle bli en kul resa. Vi bodde en bit utanför Bergen på en nyrenoverad lägerskola. Vi fick göra massa olika aktiviteter. Bland annat paddlade vi kanot i en fjord. Jättecoolt.
Gruppen fick även bada i vattenfall, och en dag besteg de ett berg.
Ansök senast 13 mars
– Det var 900 meter högt. Det tog fyra fem timmar och det var jobbigt – men jättekul, säger Vincent Siekkinen Franzén.
Utbytet har gett honom många nya vänner.
– Oja, vi träffas fortfarande, och hörs nästan dagligen. Vi från Göteborg klickade allihop. Jag har kontakt med några från de andra länderna också, säger han.
Ansökan till höstens utbyte ska vara inne senast 13 mars. Information om utbytet och ansökan kommer att finnas på Hjärntorgets startsida för elever i årskurs 8.
Samarbetsövning på Carlstens fästning under veckan i höstas när Göteborg stod värd för elevutbytet.