2024-06-10 | 2 min läsning

Nu kan barn och unga kan rösta på förslag i medborgarbudgeten

Fram till den 31 augusti kan alla barn och unga rösta på sitt favoritförslag. Foto: Lo Birgersson
2024-06-10 | 2 min läsning
Nu kan barn och unga kan rösta på förslag i medborgarbudgeten
A British ballroom party, gamingdag och husdjursträff. Det är några av alla de förslag som skickats in till ungdomsfullmäktiges medborgarbudget. Nu kan alla upp till 18 år rösta på sina favoriter. 

Vad skulle du skapa med 25 000 kronor? Den frågan har barn och unga i Göteborg fått svara på under våren. Totalt har 72 förslag kommit in och nu är det dags att bestämma vilka sex idéer som ska bli verklighet på stadsbiblioteket under höstlovet vecka 44.

– Vi har fått jättefina och intressanta förslag och det känns som att det finns något för alla. Eftersom en del idéer liknar varandra har vi slått ihop några och totalt finns det 19 olika aktiviteter att rösta på, säger Sten Berg, ledamot i ungdomsfullmäktige och talesperson för medborgarbudgeten.

Sten Berg är ledamot i ungdomsfullmäktige och talesperson för medborgarbudgeten. Foto: Ola Kjelbye

Ungdomsfullmäktige firar 20 år

I år fyller ungdomsfullmäktige i Göteborg 20 år och det är första gången de genomför en medborgarbudget där stadens unga invånare får bestämma hur pengarna ska användas.

–  Medborgarbudgeten är ett sätt att få fler att känna att det är möjligt att komma med förslag och genomföra saker. Det är väldigt kul att vi har nått ut till så olika åldrar, det är både förskolebarn och gymnasieelever som har skickat in förslag, säger Sten Berg.

Går att rösta till den 31 augusti

Omröstningen pågår mellan 10 juni och 31 augusti och är öppen för alla barn och unga i Göteborg. För att nå så många som möjligt kommer ungdomsfullmäktige bland annat att ta hjälp av unga feriearbetare och invånarguider i olika delar av staden. Även biblioteken kommer att sprida information om omröstningen.

– I valet till ungdomsfullmäktige brukar vi ha ett valdeltagande på runt 20 procent. Vi hoppas att det är minst lika många som röstar i det här valet, säger Sten Berg.

Ungdomsfullmäktiges medborgarbudget

Ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar i åldrarna 12–17 år från hela Göteborg.

Syftet är att ge barn och unga ökat inflytande i olika samhällsfrågor och öka intresset för demokrati och politik.

I år firar ungdomsfullmäktige i Göteborg 20 år och anordnar en medborgarbudget. Det innebär att alla barn och unga i Göteborgs Stad får vara med och bestämma över 150 000 kronor. Pengarna ska gå till aktiviteter på stadsbiblioteket under vecka 44.

Idéinsamlingen pågick under våren och den 10 juni–31 augusti kan alla upp till 18 år rösta på sina favoriter. De sex förslag som får flest röster kommer att genomföras.

Ungdomsfullmäktiges medborgarbudget: Här kan du rösta på förslagen

Läs mer:  Göteborgs ungdomsfullmäktigePrenumerera så du inte missar något nytt!