Hundraårig tradition. Stadens gran reses vid Gustaf Adolfs torg vintern 1920. Till vänster syns Börsen. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

2023-11-23 | 1 min läsning
Nu kommer Göteborgs julgran
Natten till måndag, 27 november, sätts den traditionsenliga julgranen på plats på Gustaf Adolfs torg. Alla lamporna tänds på fredag 1 december.

– I år blir granen ett verkligt praktexemplar, den är riktigt fin! säger Evelyn Gredesjö, parkförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.

Det är en vanlig rödgran, från Gantarås i närheten av Töllsjö i Bollebygds kommun.

Körs på lastbil natten till måndag

– Den är ganska hög där den växer nu, 23-24 meter men kommer att behöva kortas ner till 19-20 meter, för att få plats på lastbilstrailern, säger Evelyn Gredesjö

Om allt går som planerat fälls granen 24 november. Den körs sedan in till Göteborg på en lång lastbilstrailer under natten mellan 26 och 27 november. Transporten sker nattetid för att störa annan vägtrafik så lite som möjligt. Den stora kranen som behövs för att resa granen finns redan med ombord på trailern.

– Och den 1 december, som är en fredag, tänder vi alla lamporna, inför första advent som i år är på söndagen, säger Evelyn Gredesjö på stadsmiljöförvaltningen.Prenumerera så du inte missar något nytt!