Under Gamlestadens spårvagnsspår, fabriksbyggnader och bostäder finns rester från Göteborgs föregångare – den medeltida handelsstaden Nya Lödöse som existerade mellan 1473 och 1624.
Tusentals fynd
När stadsutvecklingen i Gamlestaden skulle påbörjas inleddes också en stor stadsarkeologisk utgrävning som pågått i etapper mellan 2013 och 2023. Bland annat har man hittat elva gator, 39 stadsgårdar, hamn- och brygganläggningar, torg, handelsplatser, försvarsanläggningar, en kyrka och en kyrkogård med omkring 1 300 gravar.
– Vi har grävt nästan 20 procent av Nya Lödöses yta. Vi visste ju innan att det har funnits en stad där, men vi har fått mycket ny information och fördjupat våra kunskaper om livet i hamnstaden. Bland annat har vi fått detaljer om hur de levde sina liv, begravde sina döda, vad de odlade, vad de drack för öl och hur de byggde, säger Christina Toreld, arkeolog och pedagog på Bohusläns museum.
Digital promenad vid historiska platser
För att allmänheten ska kunna ta del av resultaten från utgrävningen har Göteborgs Stad tillsammans med Nya Lödöse-projektets arkeologer skapat en digital promenad.
På Gamlestads Torg kommer en skylt med information och en QR-kod att sättas upp på. Skannar man koden får man filmer, berättelser och ljudspår från sex olika platser i Gamlestaden, där bland annat Nya Lödöses kyrka, hamn och odlingar låg.
– Skylten blir som ett fysiskt spår av utgrävningen som gör att man kan fortsätta att dyka in i de här historiska platserna. Det blir tydligt att staden verkligen har funnits där. Det är jättekul att den på det här sättet inte glöms bort, säger Christina Toreld.
Bok om den gamla staden
Arkeologerna från Nya Lödöse-projektet har även gjort en bok med resultaten av utgrävningen. I boken Nya Lödöse – staden under Gamlestaden finns både bilder och berättelser från utgrävningen och den gamla staden.
Både den digitala promenaden och boken lanseras på onsdag 25 september. Under förmiddagen guidar Nya Lödöse-projektets arkeologer elever från Gamlestadens skolor genom den digitala promenaden.
Så kan du ta del av utgrävningens resultat
Vad: Föreläsning om stadsutvecklingen och utgrävningarna, samt lansering av bok och digital promenad
När: Onsdag 25 september klockan 18–19 och 19–20
Var: Världslitteraturhuset, hörsalen våning 4, Gamlestads torg 11
Ingen anmälan krävs, men antalet platser är begränsat till 100 per tillfälle
Länk: Göteborgs Stads kalendarium: Föreläsning för allmänheten
På eftermiddagen blir det föreläsning för inbjudna gäster från förvaltningar, fastighetsägare och byggherrar i området. På kvällen hålls två föreläsningar som är öppna för allmänheten. Alla som deltar får ett exemplar av boken. Den kommer också att finnas att låna på Göteborgs bibliotek.
Gamla spår i ny gestaltning
Resultatet av utgrävningen av Nya Lödöse har också synliggjorts på olika sätt i stadsutvecklingen.
– Inom staden har vi från start haft en ambition om att lyfta in Nya Lödöse i nutiden. Vi hade en workshop där vi sedan landade i vad vi skulle gestalta och visa på de allmänna platserna, säger Maria Brandt, projektledare på exploateringsförvaltningen.
Vid Gamlestadens resecentrum finns exempelvis en markmålning i gatubeläggningen som visar hur kvarteren var utbredda i den forna staden. Brunnslock i området har prytts med Nya Lödöses stadssigill och medeltida växter har planterats. Ned mot Säveån går en trappa där det finns namn på personer som levde från Nya Lödöse-tiden fram till i dag. Några av de fynd som har gjorts i samband med utgrävningarna finns att se i anslutning till utställningen 400 år av nöd och lust på Göteborgs stadsmuseum.
Fortsatt utveckling av Gamlestaden
Stadsutvecklingen i Gamlestaden har pågått sedan början av 2010-talet. Hittills har bland annat ett nytt resecentrum, bostäder, lokaler för handel, service och verksamheter samt en bryggpromenad intill Säveån byggts. Under kommande år görs de stora trafiklederna om och ytterligare bostäder, lokaler och promenadstråk planeras.
– Gamlestaden är ett viktigt område för att knyta ihop city med nordost och stadsdelen kommer successivt utvecklas till att bli en del av Göteborgs innerstad. Målet är att fördubbla antalet boende och verksamheter i området, säger Maria Brandt.