
I Göteborgs Stads nya åtgärdsplan mot buller ska främst buller från väg- och spårtrafik reduceras. Foto Renata Meneses/pexels.com
I slutet av februari godkände kommunfullmäktige Göteborgs Stads åtgärdsplan mot buller 2025–2029. Syftet med planen är att hantera och minska effekterna av trafikbuller från väg- och spårtrafiken i Göteborg, då detta är den största källan till omgivningsbuller i staden.
– Den ska också bidra till att minska antalet göteborgare som påverkas negativt av buller. Staden ska bli mindre bullrig och erbjuda en mer hälsosam miljö, säger Stella Åkelius, miljöutredare på miljöförvaltningen.

Stella Åkelius, miljöutredare på miljöförvaltningen. Foto: Ulrik Fallström
Fokus på tre områden
Åtgärdsplanen innehåller tre områden med totalt elva åtgärder för att möjliggöra goda ljudmiljöer, minska buller och förbättra kunskapen om buller i Göteborg Stad.
De tre åtgärdsområdena är ”Minska buller från vägtrafik”, ”Arbeta för goda ljudmiljöer i stadsutvecklingen” och ”Genomföra lokala åtgärder för att förbättra ljudmiljön i bullerutsatta miljöer”.
– De tre områdena täcker in hur man ska minska buller på ett övergripande sätt med en långsiktig strategi, men planen innehåller också åtgärder för att minska buller lokalt, säger Stella Åkelius.
Debatt om trafikåtgärder
För att minska buller från vägtrafik innehåller planen en kombination av åtgärder som till exempel minskad trafik, sänkta hastigheter och elektrifiering. Under kommunfullmäktigemötet debatterades det en hel del kring om trafikåtgärderna ska vara med i planen eller inte. Men planen antogs så som den presenterats från början.
Skadliga effekter av buller
- På kort sikt kan buller leda till bland annat koncentrationssvårigheter och sömnstörningar.
- På längre sikt kan risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar öka på grund av buller.
Källa: Naturvårdsverket
Barn är prioriterade
När det gäller arbetet för goda ljudmiljöer i stadsutvecklingen kommer fokus ligga på att ta fram de underlag som behövs för att Göteborgs Stad ska kunna arbeta för en god ljudmiljö genom hela stadsutvecklingsprocessen. Fokus kommer att läggas på barns utemiljöer.
– Barn är särskilt prioriterade eftersom de är extra känsliga då de är i en viktig utvecklingsfas. Buller kan påverka koncentrationsförmågan och i förlängningen inlärning och läsförmåga, säger Stella Åkelius.
I det tredje åtgärdsområdet handlar det om att fortsätta bygga bullerskärmar och genomföra andra bullerskyddande insatser för att göteborgarna ska få en hälsosam livsmiljö. Dessa åtgärder behövs framför allt på platser där känsliga människogrupper, som exempelvis barn, vistas eller där människor vistas länge.
Gröna lösningar
Ytterligare åtgärder för att minska buller kan bland annat vara så kallade gröna lösningar.
Åtgärdsplan mot buller
- Alla kommuner som har fler än 100 000 invånare är skyldiga att kartlägga buller från större vägar, järnvägar, flygplatser och industrier vart femte år
- Kommunerna ska fastställa program för åtgärder för att minska omgivningsbullrets negativa effekter på människors hälsa
- Göteborgs Stad behöver alltså ha en aktuell bullerkartläggning och ett åtgärdsprogram mot buller
– Det kan till exempel vara gräsbeklädda spårvagnsspår och bullerskärmar som är klädda med växter. Sådant är också bra eftersom det ökar den biologiska mångfalden. En grönare miljö upplevs även mer rofylld och kan sänka stressnivåerna, säger Stella Åkelius
Samarbete mellan förvaltningar
Åtgärdsplanen är framtagen av miljöförvaltningen i samverkan med andra förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad och med regionala och nationella myndigheter. Den ersätter den åtgärdsplan mot buller som har funnits tidigare.
– Planen är precis antagen och nu börjar arbetet med att specificera mer konkret vad som kommer att genomföras de närmaste åren. Vi kommer också att bilda olika samarbetsgrupper över förvaltningsgränserna. Det har funnits en plan mot buller sedan 2009 så visst arbete pågår redan. Men nu när den nya planen är antagen kan vi sätta i gång ordentligt, säger Stella Åkelius.
Miljö- och klimatnämnden, stadsmiljönämnden, stadsfastighetsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden ansvarar för åtgärderna i planen. Planen kommer att följas upp av miljö- och klimatnämnden vartannat år.