2025-02-21 | 3 min läsning

Ny butik ska rädda osålda kläder

Genom satsningen på butiken Klädrätt ska Räddningsmissionen ta vara på kläder från provkollektioner, returer och reklamationer och se till att de i stället hamnar i ekonomiskt utsatta hushåll. Foto: Räddningsmissionen
2025-02-21 | 3 min läsning
Räddningsmissionen öppnar en ny butik i Rannebergen i maj. Klädrätt ska ta vara på nya, osålda kläder och se till att de i stället går till ekonomiskt utsatta hushåll.

För barnfamiljer i ekonomiskt utsatta situationer kan bristen på tillgång till funktionella kläder förstärka utanförskap och ojämlikhet. Samtidigt skapar klädindustrin stora mängder överskott.

Genom det nya initiativet Klädrätt ska Räddningsmissionen ta vara på osålda kläder från överlager, provkollektioner, returer och reklamationer och se till att kläderna hamnar där de behövs som mest.

Emelie Heilmann Agervi är projektledare för Klädrätt på Räddningsmissionen. Foto: Sandra Malmtoft

– Vi vet att behovet är jättestort. Det här är en grupp som i dag handlar majoriteten av sina kläder på second hand, men som behöver komplettera med nya funktionella kläder för att täcka de mest grundläggande behoven. Men många går med en ständig oro över att inte kunna köpa de kläder som behövs för olika aktiviteter, varken till sig själva eller till sina barn, säger Emelie Heilmann Agervi, projektledare för Klädrätt på Räddningsmissionen.

Maträtt har 12 000 medlemmar

Sedan tidigare jobbar Räddningsmissionen med att rädda matsvinn genom det sociala företaget Maträtt, som har tre butiker i Göteborg. Maträtt samarbetar med ett hundratal företag inom livsmedelsbranschen och har 12 000 medlemmar, som kan handla mat till ett reducerat pris.

– Maträtt är ett välfungerande koncept och butikerna har blivit väldigt populära. Tyvärr, måste man ju säga, eftersom vi egentligen inte vill behöva finnas till. Men i dagsläget fyller vi en viktig funktion och medlemsantalet fortsätter att öka. Vi vet också att om man inte har tillräckligt med resurser för att köpa mat har man också svårt att köpa funktionella kläder, säger Emelie Heilmann Agervi.

Bygger på donationer från klädföretag

Klädrätt kommer att fungera på samma sätt som Maträtt. För att få handla i butiken behöver man vara medlem. För att bli det måste man ha en inkomst som är lägre än 14 100 kronor efter skatt. Klädrättkonceptet bygger också på donationer, fast från olika klädföretag.

Foto: Räddningsmissionen

– Det kan handla om reklamationer eller att det har blivit någon lite defekt i produktionsledet. Men kläderna är fortfarande fullt användbara, säger Emelie Heilmann Agervi.

En del i det sociala hållbarhetsarbetet

I nuläget har sex företag anslutit sig till initiativet, men Emelie Heilmann Agervi hoppas på många fler så att de kan erbjuda sina medlemmar ett brett utbud av kläder.

–  Livsmedelsbranschen har fattat grejen och nu vill vi att även klädbranschen ska haka på. Vi hoppas att fler ska se hur man kan jobba med det här som en del i sitt sociala hållbarhetsarbete. Det är viktigt att visa att donationer inte bara är välgörenhet. Här blir donationer av kläder ett aktivt bidrag till social förändring, säger Emelie Heilmann Agervi.

Erbjuder arbetsträning

Klädrätt kommer att erbjuda arbetsträning och anställning till personer som står långt från arbetsmarknaden. Räddningsmissionen kommer bland annat att samarbeta med arbetsmarknad och vuxenutbildning (arbvux) inom Göteborgs Stad, på samma sätt som de gör i sitt övriga arbete med socialt företagande.

Anna Loberg, enhetschef på arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs Stad.

– Att arbetsträna inom civilsamhället ger goda förutsättningar för våra deltagare att närma sig arbetsmarknaden i en miljö som är anpassad utifrån deras behov och förutsättningar. Efter avslutad arbetsträning kan medarbetare på arbvux fortsätta ge stöd och andra insatser. Vi ser denna samverkan som ett mycket bra komplement till våra övriga insatser, säger Anna Loberg, enhetschef på arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs Stad.



Prenumerera så du inte missar något nytt!