Att ladda elbilen på ett smart sätt är en av de saker som det nya tjänsten kan hjälpa till med. Foto: Tekniska verken

2025-02-28 | 2 min läsning

Ny digital gratistjänst kan sänka dina elkostnader

Lördag 1 mars lanseras en kostnadsfri digital tjänst som hjälper både privatpersoner och företag att sänka sina elkostnader genom smart styrning. Tjänsten kan bli en ny standard i Norden och EU.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag införa effektavgifter som varierar beroende på när elen används. Genom att använda sig av automatisk styrning av exempelvis elbilsladdning och värmesystem, kan kunder betala mindre.

Göteborg Energi och Tekniska verken, ett energibolag som ägs av Linköpings kommun, har i samarbete med det statliga forskningsinstitutet Rise lanserat ett så kallat API som gör det enklare för kunder att själva påverka sina elkostnader.

Kan anpassa elförbrukningen

– De nya effektavgifterna kan innebära att bara en kort stunds elbilsladdning på fel tid och med hög effekt kan höja månadsräkningen med hundralappar och tvärtom. För den som kan ladda på låg effekt under natten, när belastningen på elnäten är mindre samtidigt som elpriset är lägre, kan det finnas pengar att spara. Med det nya API:t kan kunderna styra och optimera på ett enklare sätt, säger Niklas Thidevall, projektledare på Rise.

Via tjänsten kan kunder få tillgång till data om nätbolagens elnätsavgifter och genom appar eller egna lösningar kan man sen anpassa sin elförbrukning. Därmed kan kunderna på ett enklare sätt styra elförbrukningen och själva bestämma när elen används.

Göteborgarna först att testa

API:t är öppet och gratis för alla, och flera elnätsföretag som representerar mer än hälften av Sveriges elnätskunder deltar i intiativet. Eftersom Göteborg Energi är en av de drivande krafterna kommer göteborgarna vara några av de första i landet som får testa den nya tjänsten.

För de som redan använder eller vill börja med smart styrning finns API:t att hämta hos Göteborg Energi eller Rise – läs mer via länken nedan.

Detta är ett API

Förkortningen står för ”application programming interface” och används till att överföra data fram och tillbaka mellan programvaror. Det kan enkelt beskrivas som en bro mellan två eller flera program, system eller appar. Tack vare API:et kan dessa prata med varandra. Ofta beskrivs det därför som en mellanhand, en översättare som hjälper två parter som inte pratar samma språk att ändå kommunicera.

Mer om projektet

  • Den nya tjänsten är tillgänglig både för till exempel aktörer inom lösningar för energioptimering och för smarta hem, vid styrning av exempelvis laddning av elfordon och värmepumpar.
  • Det statliga forskningsinstitutet Rise leder projektet med finansiering av Fordonsstrategisk forskning och innovation (ett samarbete mellan staten och fordonsindustrin) och Energimyndigheten
  • De första som erbjuds tjänsten är de som bor i Göteborg, Linköping, Mjölby och Katrineholm

Länkar:



Prenumerera så du inte missar något nytt!