Hur skapar man en cykel som verkligen får människor att skippa bilen för kortare resor inom staden? Som fortsätter vara förstahandsvalet även när det är uppförsbacke, lasten är tung och väderleken bara bjuder på regn och rusk?
Johan Erlandsson på Velove Bikes började fundera på de här frågorna och resultatet blev Armadillo, en helt ny form av ellastcykel med väderskydd.
− Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. I tätort är det ännu fler än så som tar bilen om de så bara ska tre eller fyra kilometer. Vi tror oss veta att vädret spelar in. Är det regnigt, blåsigt och kallt ute är det lite skönare att åka bil, säger han.
”Ergonomisk och säker”
Därför är den nya ellastcykeln utrustad med heltäckande väderskydd i textil och plast. Både för den som cyklar och för medföljande passagerare som kan få plats bakom föraren.
Andra förbättringar som Johan Erlandsson vill lyfta fram är komfort, smidighet och säkerhet.
− Det unika är att cykeln har så hög lastkapacitet, antingen kan man ha en passagerare eller ett stort låsbart skåp där bak, samtidigt som den är ergonomisk och säker att köra, säger han.
Till exempel är den smal, bara 86 centimeter bred, och därmed ganska smidig. Varken förare eller passagerare sitter på en cykelsadel, utan i ett säte som påminner om en bilstol. Dessutom har den fyra hjul med fjädring och är i det närmaste omöjlig att köra omkull med.
− Att man välter med cykeln är den vanligaste orsaken till cykelskador. På det här sättet är en stor del av olycksrisken borttagen, säger Johan Erlandsson.
Testcyklande arbetsplatser
Tio ellastcyklar av modell Armadillo ska nu, som en del i samverkansprojektet Elmob, testas i praktiken på olika arbetsplatser runt om i Göteborg. Sex av dem ska fördelas via Gatubolaget, medan resterande hamnar på andra bolag, förvaltningar och företag.
− Miljöförvaltningen har en cykel till sina miljöinspektörer, de rör sig mycket i staden. Lundby stadsdelsförvaltning ska ha en cykel till en av vaktmästarna och bostadsbolaget Poseidon ska ha en när de åker runt i sina bostadsområden, säger Johan Erlandsson.
Ger grönare stad
Han säger att det finns mycket att vinna på att minska antalet korta tjänsteresor med bil. Det leder dels till en grönare stad med mindre buller, bättre kvalitet på luften och frigjorda ytor. Dels minskar risken för allvarliga skador i trafiken när det är färre tunga fordon i omlopp.
Finns det bara fördelar med den nya cykeln?
− Det vi har framför oss nu är en testperiod och vi har redan nu funderingar på sådant som skulle kunna bli lite problem. Som till exempel vill vi veta hur bra sikten är i den mjuka, transparenta plast som väderskyddet består av när det är mörker, regn och snö, säger Johan Erlandsson och fortsätter:
− Vi har ett batteri av åtgärder och kommer att fortsätta att utveckla cykeln hela tiden.