Utsidan av huset är klar, nu återstår jobb inomhus och att färdigställa gården. Foto: Carl Edholm

2024-08-14 | 3 min läsning
Ny förskola byggs med återbrukat material
På Friedländers gata 20 i Backa bygger Göteborgs Stad nu en ny förskola med sex avdelningar. Byggprojektet ingår i innovationsprogrammet Hoppet där ledordet är återbruk.

Den gamla skolbyggnaden revs 2023, och nu står den nya byggnaden på plats, även om det fortfarande finns en hel del kvar att göra.

– Just nu är det full fart både ut- och invändig. Här inne håller vi på och gipsar och förbereder för installationer, drar el och allt möjligt annat, säger projektledaren Therese Tranarp.

Nytt hus på samma bottenplatta

Det första projektet inom Hoppet var förskolan på Backa kyrkogata, där fokus låg på att använda material med så låg klimatpåverkan som möjligt. I det här projektet undersöker man hur man kan minska klimatpåverkan med hjälp av återbruk.

Det som beräknas bli den största klimatvinsten är att återanvända bottenplattan, något som ställt specifika krav på Kaka arkitekter som ritat byggnaden. Bottenplattans utformning påverkar till exempel formen på huset, rördragningar och var man kan placera bärande balkar.

 

Film och redigering: Carl Edholm

Och det har varit en del överraskningar som har gjort att man behövt tänka om under projektets gång.

– När vi skulle ta upp ett hål mitt i för att kunna dränera ljusgården i mitten av byggnaden visade det sig att den gamla bottenplattan var mycket tjockare än vad som stod på ritningarna. Det blev en utmaning när vi skulle ta upp hålet och dra nya dräneringsrör under den, säger Therese Tranarp.

Det gamla plåttaket återanvänds

Annat som tagits tillvara från den tidigare byggnaden är ventilationskanaler och undertaksplattor. Även om det inte har räckt hela vägen så har man arbetat enligt principen att använda de återbrukade materialen så långt de räcker, och sedan komplettera med nytt.

– Särskilt taket har fungerat väldigt bra. Det gamla plåttaket plockades ner, målades om och återmonterades, och till och med vi har svårt att se skillnad på var vi har använt ny eller gammal plåt, säger Angelica Starke som är byggledare.

Fönster från en förskola som rivits

Under projektets gång har man också sökt upp och tagit tillvara material från andra projekt. Nästan alla fönster kommer från en annan förskola som rivits, och man har också hittat till exempel gatsten och lekutrustning till utemiljön.

Stålbalkarna från stommen kunde inte återanvändas i byggnaden eftersom de inte lever upp till dagens standard, men får istället bli en pergola på utegården. Ett synligt bevis på att materialet lever vidare, men i en annan funktion. Foto: Carl Edholm

– Det är absolut en fördel att vara en del av en så stor organisation som Göteborgs Stad när det handlar om att få tag i tillräckliga mängder återvunnet material för att det ska vara någon idé att använda.

En stor utmaning har varit logistiken. Allt material behöver ju förvaras någonstans tills det är dags att använda det. En del har förvarats i containrar på plats, men material har också förvarats på andra ställen runt om i staden, till exempel den nya återbruksplatsen på Stora Holm.

”Våga köra på återbruk fullt ut!”

Projektledaren Therese Tranarp har en del lärdomar att skicka med till andra som vill försöka använda sig av mycket återbruk i sina byggprojekt.

– Våga köra på återbrukstemat fullt ut! Det är också viktigt att planera. Undersök era förutsättningar och lägg mycket tid och fokus på det i början, så ni har rätt förutsättningar när ni går in i byggskedet. Och lita inte för mycket på gamla ritningar, utan ta prover och gör undersökningar så att ni ser vad ni har att jobba med.



Prenumerera så du inte missar något nytt!