Foto: Lo Birgersson

2023-05-30 | 3 min läsning

Ny jämlikhetsrapport visar på skillnader i Göteborg

Göteborgs Stad tredje jämlikhetsrapport, Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg 2023, visar bland annat att skillnaden i medellivslängd för kvinnor ökat beroende på utbildningsnivå, att andelen utrikes födda med låg ekonomisk standard minskar och att hemlösheten minskat.

Klicka på bilden för att ladda ner rapporten.

Jämlikhetsrapporten följer och beskriver utvecklingen av ojämlikheten i Göteborg. Data till rapporten hämtas från SCB, SOM-institutet, undersökningen Hälsa på lika villkor från Folkhälsoinstitutets samt fastighetskontoret och andra förvaltningar i staden som har statistik inom de områden som rapporten tar upp.

Försämrade resultat

Rapporten visar att det skett en försämring när det gäller resultat i skolan. Barn med olika socioekonomiska förutsättningar går i olika skolor och det finns stora skillnader i staden när det gäller att få fullständiga betyg i grundskolan och gå klart gymnasiet.

– Där förstärks kopplingen mellan utbildning och arbete. Det blir allt svårare att få jobb om du inte har gymnasieutbildning. Har du ett arbete påverkar det din inkomst och en rad andra faktorer som till exempel bostad, tillit och delaktighet, säger Stina Hansson, projektledare för jämlikhetsrapporten och planeringsledare på avdelningen samhällsutveckling på stadsledningskontoret, Göteborgs Stad.

Fler har fått arbete

Det har skett en positiv utveckling i Göteborg när det gäller arbete. Fler har fått arbete och därmed en högre inkomst. Men vissa grupper fortsätter att halka efter och har fått det sämre. Dit hör de som är långtidsarbetslösa, har aktivitetsersättning eller ekonomiskt bistånd.

– Det är positivt att andelen utrikes födda som har låg ekonomisk standard har minskat, vilket beror på att fler är i arbete.

Hemlösheten har minskat

Något som också är positivt är att hemlösheten i Göteborg har minskat. Däremot har bostadssegregationen inte minskat.

– En undersökning från fastighetskontoret visar att 60 procent av göteborgarna inte har råd att bo i en nyproducerad bostad.

Skillnad i kvinnors medellivslängd

När det gäller medellivslängden har skillnaden ökat mellan kvinnor med eftergymnasial utbildning jämfört med kvinnor med förgymnasial utbildning.

– Det finns två förklaringar. Det ena är att det i större utsträckning är utrikesfödda kvinnor som har förgymnasial utbildning och där påverkar också erfarenhet från hemlandet och migration. Den andra förklaringen är att de som bara har förgymnasial utbildning har svårare att komma in på arbetsmarknaden. Skillnaden i medellivslängd för män har däremot planat ut. Det är under en ganska kort tidsperiod, så det är svårt att avgöra vad det beror på.

Skillnader i tillit

Tillit till andra i allmänhet och till dem i det egna bostadsområdet är relativt stabil över tid. I gruppen utrikesfödda ser tilliten ut att öka, men det är fortfarande stora skillnader mellan olika grupper.

– Det som sticker ut är att personer som är arbetslösa, har aktivitetsersättning eller ekonomiskt bistånd har särskilt låg tillit.

Lägre valdeltagande

En annan försämring är att valdeltagandet minskade kraftigt under 2022 jämfört med tidigare valår.

– De mönster som vi ser är inte något som är särskilt för Göteborg, utan det är mönster som vi ser i hela landet. Det gäller både valdeltagandet och andra områden som är med i rapporten.

Närmiljö är viktigt

Närhetsanalyser är ett nytt inslag i rapporten och då gäller det tillgång till bland annat parker och biblioteket. Där märks inga större skillnader i staden, men till exempel trygghet kan påverka hur mycket boende i ett område använder sig av närmiljön.

– Närmiljö är med för att det är ett av de områden som forskningen definierat som viktigt för att påverka människors livschanser och hälsa, säger Stina Hansson.



Prenumerera så du inte missar något nytt!