Förra året beslutade regeringen att textil och textilavfall ska samlas in separat, enligt EU:s avfallsdirektiv. Syftet med den nya lagen är att samla in, sortera och tillgängliggöra textil för återanvändning och materialåtervinning, i stället för förbränning med energiutvinning.
Liten förändring i Göteborg
Redan 2014 startade Göteborgs Stad ett pilotprojekt där man testade fastighetsnära insamling av textil och textilavfall.
– Då lades grunden för dagens insamling och sedan 2018 har Göteborg Stad samlat in textil och textilavfall från hushållen. Nu när lagen kom kunde vi alltså fortsätta på samma spår, säger Sandra Alm, projektledare inom avfall på förvaltningen Kretslopp och vatten.
Textilavfall kan lämnas på återvinningscentraler samt i containrar på drygt hälften av stadens återvinningsstationer. Det finns också flerbostadshus som har textilinsamling.
Slitna underkläder och strumpor är restavfall
Kraftigt nedsmutsad, fuktig eller kontaminerad textil ska inte lämnas till textinsamling, den får fortsatt läggas i hushållssoporna. Göteborgs Stad har valt att även undanta trasiga underkläder och strumpor från sorteringen. Även de får fortsatt slängas som restavfall.
– Det finns ett väldigt litet nationellt stöd för kommunerna kring den nya lagen och vi har lagt mycket tid på att tolka den. Då har vi kommit fram till att trasiga underkläder och strumpor inte ska sorteras ut, säger Sandra Alm.
Textilier och textilavfall som ska sorteras ut:
- Kläder av textil
- Hemtextil (som exempelvis sängkläder och handdukar)
- Inredningstextil (som exempelvis dukar och gardiner)
- Väskor av textil
- Accessoarer av textil
Textilen ska vara torr och ren och lämnas in på ett sätt så att den inte utsätts för fukt, exempelvis i en påse.
Täcken, kuddar och mattor ska inte sorteras som textilavfall utan som brännbart grovavfall. Trasiga underkläder och strumpor slängs i hushållssoporna.
Anledningarna till beslutet är flera. Bland annat är det en arbetsmiljöfråga för de personer som arbetar med den manuella sorteringen av textilier. En annan anledning är att underkläder och strumpor sällan kan materialåtervinnas.
– Underkläder och strumpor är ofta gjorda i blandade material där chansen är liten att de kommer att kunna återvinnas. Det är inte som metall som bara kan smältas ned och bli något nytt. Dessutom är det väldigt små tygstycken. Som det ser ut i dag sorterar man ändå ut den sortens plagg till energiåtervinning.
Vill inte transportera problemen
Ytterligare en anledning är att det i Sverige i princip inte finns några aktörer som återvinner fiber till fiber. All sådan textilåtervinning sker utomlands i andra EU-länder, ofta i Baltikum eller Östeuropa.
– Vi vill inte transportera bort våra problem till någon annan. Det är inte rimligt att vi skickar underkläder och strumpor till dem. Då är det är bättre att den trasiga t-shirten som är i ett större stycke och har en bättre fiberhalt blir återvunnen, säger Sandra Alm.
Företag ansvariga för egen återvinning
Kommunen är endast ansvarig för insamlingen av kommunalt textilavfall, det vill säga avfall som är hushållsliknande.
– Om ett företag exempelvis behöver slänga ett lakan någon enstaka gång räknas det som kommunalt avfall och kan lämnas till kommunens insamling. Men om det till exempel gäller tio lakan i månaden för att man har ett Bed and breakfast, då är det inte kommunen som ska ta hand om det. Då får man välja en valfri entreprenör som kan ta hand om textilavfallet åt en, säger Sandra Alm.