2025-03-19 | 3 min läsning

Ny lösning ska skydda dricksvattnet i Kvillestan

Arbetslaget som byter ut dricksvattenledningarna i Kvillestaden: Mikael Eriksson, Deme Murseli och Kjell Johansson. Foto: Johan Flanke
2025-03-19 | 3 min läsning
För att skydda dricksvattnet får en dricksvattenledning inte ligga under en avloppsledning. Men när en ny vattenledning längs Herkulesgatan ska dras under Kvillebäcken behöver regeln brytas. Lösningen blir ett dubbelrör, något som Kretslopp och vatten aldrig tidigare gjort

Två rörläggare och en grävmaskinist har under flera år jobbat med att förnya vattenledningarna i Kvillestan. Bland det sista de har att ordna är en ny dricksvattenledning under Kvillebäcken.

– Vi vill ju inte att det ska komma in avloppsvatten i dricksvattenledningen om avloppsledningen skulle gå sönder, säger Amanda Rementeria, projektledare på Kretslopp och vattens enhet för att förnya ledningar.

Några dagar efter svetsningen av de två första skyddsrören blir det hopsvetsade röret allt längre på gräsmattan längs Kvillegatan. Foto: Johan Flanke

Styrd borrning under jord

Lösningen är att skapa ett skyddsrör genom att svetsa ihop plaströr som är hela 71 centimeter i diameter. De vanliga plaströren för dricksvatten är 56 centimeter i diameter.

När båda ledningarna har svetsats ihop till 130 meters längd ska det smalare röret föras in i det tjockare skyddsröret. Tillsammans ska de sedan tryckas ner under avloppsledningen och Kvillebäcken, detta med hjälp av en metod som heter styrd borrning.

Så här långt har det inte varit några problem att svetsa ihop de större plaströren.

– Vi har aldrig tidigare gjort detta med en så här stor ledning. Nu visar vi att vi kan, säger Amanda Rementeria.

Uppvärmda ändar trycks ihop

Rörläggarna Deme Murseli och Mikael Eriksson fixerar rören i vaggan som håller fast rören. Det är starten på svetsningen. Grävmaskinisten Kjell Johansson lyfter hyveln med grävmaskinen och rörläggarna styr in den mellan de två rören. Hyveln skär loss plastremsor från rören så att de blir helt jämna.

De två första tjockare skyddsrören som ska svetsas ihop hyvlas jämna i kanterna. Foto: Johan Flanke

Kjell Johansson lyfter sedan bort hyveln och lyfter upp värmeplattan. Deme Murseli och Mikael Eriksson ser till att den hamnar mellan de nyhyvlade rörändarna. När värmeplattan har gjort rörändarna varma lyfter grävmaskinen bort värmeplattan och de två rören trycks ihop i vaggan. Då bildas läppar av den hoptryckta plasten både på insidan och utsidan.

Deme Murseli skär bort läppen på utsidan. Mikael Eriksson kryper in i skyddsröret, med ett snöre runt foten, för att skära bort den inre läppen. Om läppen på insidan hade varit kvar hade det varit svårt att föra in den smalare dricksvattenledningen.

Mikael Eriksson är på väg ut ur skyddsröret. Rörläggare går aldrig in i dricksvattenledningar. Foto: Johan Flanke

Att krypa in en vanlig dricksvattenledning är omöjligt på grund av de hygienregler som gäller för dricksvattenledningar. När Mikael Eriksson är klart hjälper kollegorna till att dra ut honom. De två första skyddsrören har svetsats ihop. 

80 år gamla ledningar byts ut

Ledningarna under de mindre gatorna i Kvillestan har redan bytts ut och snart ligger det en ny vattenledning under hela Herkulesgatan från Inlandsgatan till Hjalmar Brantingsplatsen.

– Det har behövts större dricksvattenledningar i Kvillestaden. De rör som vi har bytt ut har varit av segjärn som varit omkring 80 år gamla. Det har varit många rörbrott och vattenläckor i Kvillestaden genom åren, säger Amanda Rementeria.   

På frågan hur de boende i Kvillestaden kommer att märka av att de nya vattenledningarna är på plats kommer svaret snabbt från Kjell Johansson.

– De kommer att vara nöjda över att vi kommer att lämna dem i fred, säger han med ett leende.

Foto: Johan Flanke


Prenumerera så du inte missar något nytt!