2024-05-20 | 1 min läsning

Ny metanoldriven containerlinje till Göteborgs hamn

Laura Maersk är världens första containerfartyg som drivs av metanol. Foto: Göteborgs Hamn
2024-05-20 | 1 min läsning
Ny metanoldriven containerlinje till Göteborgs hamn
Göteborgs hamn har fått en ny containerlinje. Världens första containerfartyg med metanoldrift kommer framöver att trafikera Göteborgs hamn varje vecka.

Det är fartyget Laura Maersk som kommer att trafikera hamnen. Fartyget är först ut i rederiet Maersks storsatsning på förnybar metanol som fartygsbränsle.

– Det här fartyget är en milstolpe i sjöfartens omställning så det är klart att det är både roligt och speciellt att hon nu ligger i veckotrafik på Göteborgs hamn. Vi kommer att få se allt fler fartyg på alternativa bränslen väldigt snart, och i grunden är det rederiernas allt skarpare omställningsmål som driver på utvecklingen, säger Jacob Minnhagen, senior market development manager på Göteborgs hamn.

Hamnar har en viktig roll i omställningen

Även hamnar spelar en viktig roll i sjöfartens omställning. Göteborgs hamn arbetar systematiskt och långsiktigt med att skapa förutsättningar för detta. En viktig del är att säkra tillgång på förnybara bränslen. Hamnen har som målsättning att bli Skandinaviens största hubb för förnybar energi.

Förutom Göteborgs hamn kommer den nya linjen att trafikera Halmstad, Helsingborg, Kalundborg, och Bremerhaven.

Läs mer: Göteborgs HamnPrenumerera så du inte missar något nytt!