Glada metodutvecklare som precis testat hur det går till vid en idéverkstad. Foto: Hans Ahlqvist

2025-05-20 | 3 min läsning

Ny metod ska involvera brukare med funktionsnedsättningar

Förvaltningen för funktionsstöd testade i höstas en metod för att undersöka nya sätt att involvera brukare. På två boenden med särskild service fick hyresgästerna ta fram, testa och utveckla idéer som rör deras vardag. Nu sprids metoden, som kallas idéverkstad, för att fler ska kunna använda den.

Personer med funktionsnedsättning är generellt underrepresenterade i frågor om delaktighet och påverkan. I förvaltningen för funktionsstöd arbetar man med frågan på olika sätt och funderade över nya sätt att ta tillvara brukarnas engagemang för att bidra till ökad självständighet. Här föddes idén om att koppla det till innovation och nya idéer.

Det ledde till att förvaltningsdirektör Camilla Blomqvist tog kontakt med Leif Denti, som forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation som post-doc vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.  Leif Denti har lett ett forskningsprojekt där grupper av medarbetare deltog i en satsning som handlade om vardagsinnovation och utvecklade därefter en metod.

– Att koppla ihop innovationsmetodik med dem vi är till för och på så vis hitta nya verktyg att öka självständighet och delaktighet i sin vardag är en spännande och viktig fråga, säger Camilla Blomqvist, förvaltningsdirektör.

”Det var hyresgästernas tankar, idéer och önskemål som var i fokus. Det var deras röst som vägde tyngst och det var otroligt spännande att se hur diskussionerna gick och det engagemang som fanns. Det blev trevliga och roliga tillfällen med hyresgäster och personal tillsammans och vi lärde oss alla mycket”

Eva Hjälmered

Eva Hjälmered, utvecklingsledare. Foto: Carina Wetterlind

Idéverkstäder på två boenden

Två bostäder med särskild service nappade på förfrågan om att vara med i testomgången och frågan ställdes sedan till hyresgästerna om vilka som ville delta. Därefter utbildades chefer och metodutvecklare i innovation och ledarskapets betydelse som ett första steg. Nästa steg var att starta igång idéverkstäderna som även de inleddes med utbildning.

Hyresgästerna träffades sedan under tre kvällar för att ta fram olika idéer utifrån en frågeställning. Mellan de olika tillfällena testades idéerna. Ett boende hade till exempel valt respekt som tema och testade olika sätt att säga nej.

Eva Hjälmered är utvecklingsledare och ledde samtalen under idéverkstäderna:

Så här kan det se ut under en idéverkstad. Foto: Yvonne Lind

– Det var hyresgästernas tankar, idéer och önskemål som var i fokus. Det var deras röst som vägde tyngst och det var otroligt spännande att se hur diskussionerna gick och det engagemang som fanns. Det blev trevliga och roliga tillfällen med hyresgäster och personal tillsammans och vi lärde oss alla mycket, säger hon.

Metoden ska spridas

Att genomföra idéverkstäderna hade två syften. Det viktigaste var att skapa ökad delaktighet. Det andra var testa med siktet inställt att kunna sprida metoden. Under våren blev det verklighet då alla metodutvecklare i förvaltningen fick utbildning i metoden för att kunna genomföra den i de verksamheter som är intresserade.

– Det är en enkel metod som ger ett stöd för att få in tankar och förslag från våra brukare, en metod vi vill fortsätta att utveckla för att användas i fler av våra verksamheter, säger Eva Hjälmered.

Metoden idéverkstad

Förvaltningen för funktionsstöds idéverkstadsmetod har inspirerats av den metod som utvecklats och använts av Leif Denti, verksam vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Metoden har sedan anpassats för att passa förvaltningens målgrupp.

Länk: Göteborgs Stad Förvaltningen för funktionsstöd



Prenumerera så du inte missar något nytt!