Ny nordisk forskning om mobbning presenteras på seminarium
En skola fri från mobbning är ett av Göteborgs Stads prioriterade mål 2009. Som ett led i arbetet med att minska mobbningen arrangeras på torsdag ett seminarium med ett brett nordiskt perspektiv. Föreläser gör representanter från Sverige, Finland, Danmark och Norge.
− Det handlar om att öka kunskapen och se vad de gör i andra länder runt om i Norden, säger Göran Englund, utbildningskonsulent i Göteborgs Stad.
20-tal skolor i Göteborg
Olwéusmetoden som ett sätt att minska mobbningen har fått goda resultat i Göteborg. På Grevegårdsskolan, där metoden använts i två år, har mobbningen halverats under den tiden.
På seminariet i Göteborg kommer Dan Olwéus, som är svensk men bosatt i Norge, att berätta om sin forskning och hur metoden tillämpas i Norge genom en nationell satsning.
− Till hösten kommer Olwéusmetoden att finnas på ett 20-tal skolor runt om i Göteborg. Från Bergum i norr till Lindåsskolan i söder och Trulsegården i väster, säger Göran Englund.
Finskt antimobbningsprogram
Under seminariet föreläser även finska Ulrika Willför-Nyman. Hon berättar om det nationella antimobbningsprogrammet i Finland, KiVa.
Dessutom är Dorte Marie Söndergaard från Köpenhamn på plats för att redogöra om dansk forskning och Robert Slonje, svensk doktorand verksam i London, kommer för att prata om nätmobbning samt presentera resultat från studier i Göteborgsområdet.