2009-05-27 | 2 min läsning

Ny nordisk forskning om mobbning presenteras på seminarium

Mannen bakom den framgångsrika Olwéusmetoden, Dan Olwéus, kommer till Göteborg på torsdag. Han är en av fyra föreläsare på ett heldagsseminarium om mobbning. Dessutom presenteras ny forskning från hela Norden. Nästan 300 deltagare är anmälda.

En skola fri från mobbning är ett av Göteborgs Stads prioriterade mål 2009. Som ett led i arbetet med att minska mobbningen arrangeras på torsdag ett seminarium med ett brett nordiskt perspektiv. Föreläser gör representanter från Sverige, Finland, Danmark och Norge.

− Det handlar om att öka kunskapen och se vad de gör i andra länder runt om i Norden, säger Göran Englund, utbildningskonsulent i Göteborgs Stad.

20-tal skolor i Göteborg

Olwéusmetoden som ett sätt att minska mobbningen har fått goda resultat i Göteborg. På Grevegårdsskolan, där metoden använts i två år, har mobbningen halverats under den tiden.

På seminariet i Göteborg kommer Dan Olwéus, som är svensk men bosatt i Norge, att berätta om sin forskning och hur metoden tillämpas i Norge genom en nationell satsning.

− Till hösten kommer Olwéusmetoden att finnas på ett 20-tal skolor runt om i Göteborg. Från Bergum i norr till Lindåsskolan i söder och Trulsegården i väster, säger Göran Englund.

Finskt antimobbningsprogram

Under seminariet föreläser även finska Ulrika Willför-Nyman. Hon berättar om det nationella antimobbningsprogrammet i Finland, KiVa.

Dessutom är Dorte Marie Söndergaard från Köpenhamn på plats för att redogöra om dansk forskning och Robert Slonje, svensk doktorand verksam i London, kommer för att prata om nätmobbning samt presentera resultat från studier i Göteborgsområdet.



Prenumerera så du inte missar något nytt!