Ny omgång Bergsjöbor inbjudna till jämtländska Ragunda
”Annorlunda Ragunda” är den jämtländska kommunens slogan, och visst är det lite udda att ha en äkta thailändsk paviljong mitt ute i björkskogen. Det är också ovanligt att så aktivt ragga arbetskraft 80 mil hemifrån, som Ragunda gör i Bergsjön.
”Intresserade och pålästa”
– Ragunda har ett stort behov av arbetskraft i framförallt den verkstadstekniska industrin, och i Bergsjön finns det många som beredda att flytta för att få utbildning och jobb i norrlandsregionen, säger Ulrika Hellquist, 1:e socialsekreterare i Bergsjön.
Sex hushåll flyttade redan våren 2004, av dem har två valt att flytta tillbaka till Göteborg.
I september 2005 flyttade fyra nya hushåll upp och nu i veckan hölls ytterligare ett informationsmöte på Arbetsförmedlingen Svingeln.
– Det kom ett 20-tal personer som verkade både intresserade och pålästa, för de ställde många bra frågor till representanterna från Ragunda, säger Ulrika Hellquist.
Tvådagars besöksresa
Den verkstadstekniska utbildningen som erbjuds i Ragunda är 18 månader lång, men med anpassning för de förkunskaper de studerande eventuellt har.
En av de tidigare Bergsjöborna fick jobb redan efter ett halvårs utbildning och de övriga är klara med sina utbildningar nu i höst.
Utsikterna att verkligen få ett arbete är goda; 95 procent av dem som tidigare gått utbildningen har fått ett jobb i Ragunda med omnejd.
Nu har de intresserade en och en halv vecka på sig att fundera, sedan erbjuds de som vill en besöksresa under två dagar.
Om man efter studiebesöket fortfarande är intresserad väntar intervjuer med arbetsförmedlingen Svingeln och representanter från Ragunda kommun, som till sist tillsätter de tolv utbildningsplatser som finns tillgängliga.
Stockholmare avundsjuka…
Blir man antagen är det skolstart efter nyår. Projektet kallas ”Arbetskraftsförsörjning och integration” och finansieras bland annat med två miljoner kronor från Närings- departementet.
Uppmärksamheten i Norrland har varit stor och det finns redan planer på en utvidgning till andra kommuner i regionen.
– Och vi har hört att stockholmarna är lite avundsjuka på att det var till oss Ragunda vände sig, så vi känner oss faktiskt lite utvalda, säger Ulrika Hellquist.