2023-06-21 | 2 min läsning

Ny rapport mäter våld i göteborgarnas partnerrelationer

Nu presenteras sifforna från Göteborgs Stads SOM-undersökning om våld i nära relationer. Det är andra året i rad undersökningen genomförs och ett av resultaten som går att se är att kvinnor och hbtqi-personer är extra utsatta grupper när det kommer till våld i nära relationer.

SOM-rapporten Våld i nära relationer har genomförts som en del av SOM-undersökningen i Göteborg 2022. Det är en enkätundersökning som gick ut till 9000 slumpmässigt utvalda göteborgare mellan 16–90 år. I enkäten ställs frågor om olika typer av våldsutsatthet, men också kring bakgrund, familjeförhållanden, inkomst och förtroende för polis och socialtjänst.

– Frågorna kring förtroende för socialtjänst kan på sikt ge oss resultat som är viktiga i vårt fortsatta arbete kring exempelvis bemötande av våldsutsatta, säger Åsa Person, samordnare Kompetenscentrum våld i nära relationer, Göteborgs Stad.

Unga personer mer utsatta för sexuellt våld

Andra resultat som sticker ut från rapporten är andelen som anger att de utsattas för sexuellt våld. Av enkätens svarande med hbtqi-identitet eller könstillhörigheten kvinna har 17 procent utsatts för sexuellt våld tidigare i livet. Motsvarande siffra för de svarande männen är tre procent.

Det framkommer även en tydlig åldersfördelning där det går att se att yngre personer i högre utsträckning anger sexuell utsatthet. I rapporten har lika många män som kvinnor angett att de råkat ut för fysiskt våld i nära relation. Men kvinnor anger i högre utsträckning att de utsatts för våld vid upprepade tillfällen.

– Rapporten gäller en relativt liten del av göteborgarna men vi kan se att resultaten följer nationell forskning på området, säger Åsa Person.

Viktigt underlag för att mäta våld i nära relation

Rapporten innehåller frågor om upplevelser av våld i nära relationer, men också hur förtroende för socialtjänst och polis påverkas när du utsatts för våld av en partner. Nästa undersökning är planerad att genomföras om två år.

– I SOM-rapporten undersöker vi självskattad våldsutsatthet vilket blir en indikation på hur göteborgare har det i sina relationer. Socialtjänstrapporten som Göteborg Stad publicerade här om veckan mäter förekomsten av ärenden i socialtjänsten. Vi har även tillgång till statistik från BRÅ, att jämföra siffrorna med exempelvis anmälningar hos polisen och förekomst hos socialtjänsten gör att vi får en helhetsbild av vart vårt arbete behöver koncentreras, säger Åsa Person.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | Kompetenscentrum våld i nära relationer

Göteborgs Stads Kompetenscentrum våld i nära relationer erbjuder stöd och utbildning för medarbetare i Göteborgs Stad och avtalskommuner som möter barn och vuxna.

Kompetenscentrum våld i nära relationer aktuella utbildningar och aktiviteter.