Ny riktlinje förlänger livet på Göteborgs Stads egendom
I maj infördes nya riktlinjer för hur Göteborgs Stads samtliga förvaltningar och bolag ska hantera lös egendom som till exempel möbler och inredning, och bygg- och markmaterial.
I korthet går de nya reglerna ut på att man inte får slänga saker som man inte längre har användning för. I stället ska de repareras eller återanvändas.
– Bakgrunden till den nya riktlinjen är att det finns ambitiösa mål att ställa om till en ekologiskt hållbar stad 2030. Det innebär till exempel att vi behöver minska klimatpåverkan från inköpen i Göteborgs Stad med 90 procent. Det pågår mycket arbete kring detta på olika sätt, och en del handlar om att se över och uppdatera stadens regelverk, förklarar Amanda Österlin La Mont, utvecklingsledare för cirkulär ekonomi på Göteborgs Stads Leasing AB.
Cirkulär ekonomi ett utpekat område
I det miljö- och klimatprogram som ska genomföras i Göteborgs Stad finns det utpekade strategier för att nå målen och en av dem är cirkulär ekonomi.
Tage
- En återbrukstjänst där lös egendom kan återanvändas inom Göteborgs Stads verskamheter
- Genom Tage cirkulerar användbara möbler, inredning, godkänd elektronik och maskiner, förbrukningsvaror, köksutrustning, arbetskläder
- Är ett stöd i arbetet för ett cirkulärt Göteborg och bidrar till både minskade inköpskostnader och sänkt klimat- och miljöpåverkan och minskat avfall
Länkar:
– Cirkulär ekonomi innebär att förlänga livet på produkter och material och öka nyttjandegraden, det vill säga att använda saker mycket och länge. Här ser vi att staden behöver kraftsamla, säger Amanda Österlin La Mont.
Om man tidigare har använt möbler i en verksamhet i tio år och sen slängt dem för att köpa nya, behöver man i stället använda dem i 30 år och reparera och underhålla dem under tiden.
– Genom att ta hand om det vi har, renovera och återbruka i stället för att köpa nytt minskat vi på användningen av nya material och resurser, vilket är avgörande för att minska klimatpåverkan och avfall. Hälften av klimatutsläppen globalt sett kommer från vår användning av material så cirkulär ekonomi är en central del i klimatomställningen, säger Amanda Österlin La Mont.
Renovera och återbruka
Enligt de nya riktlinjerna ska man i första hand undvika att slänga något. I stället ska man sträva efter att bevara, underhålla och renovera saker och material i den egna verksamheten. Och har man inte längre behov av möbler, prylar eller byggmaterial ska man återanvända dem inom andra verksamheter i Göteborgs Stad. Finns det inte behov för det inom staden ska det erbjudas till andra verksamheter.
Dessutom ska man titta närmare på sina inköp och undvika engångsartiklar och i stället köpa kvalitetsprodukter som håller länge, eller hyra artiklar i stället för att köpa.
– Arbetet med att ställa om och driva på en cirkulär ekonomi innebär en samhällsomställning. Nu har vi formulerat dessa riktlinjer och vi vet att det kommer att krävas mycket utvecklingsarbete för att vi ska nå dit, säger Amanda Österlin La Mont.
Just nu pågår arbetet med att ta fram ytterligare stöd och vägledning till verksamheterna, så att de kan arbeta med de nya riktlinjerna.
– Förutom minskad miljöpåverkan finns det även möjlighet till stora ekonomiska besparingar när vi använder de saker som redan finns längre och mer effektivt. Cirkulär ekonomi kan alltså spara pengar för Göteborgs Stad och i förlängningen för alla göteborgare.