2025-03-06 | 3 min läsning

Ny satsning på simskola för vuxna i Sydväst 

Under året hålls flera simskolor för vuxna i Göteborg. Foto: Sigvardsson
2025-03-06 | 3 min läsning
Ny satsning på simskola för vuxna i Sydväst 
Göteborgs Stad arrangerar tillsammans med Räddningsmissionen och Svenska Livräddningssällskapet Göteborg simskola för kvinnor i sydvästra Göteborg. Alla nio platser gick åt direkt, och ytterligare två kurser planeras under året. 

Simskolan för vuxna är ett så kallat IOP, idéburet offentligt partnerskap, mellan socialförvaltningen Sydväst, Svenska Livräddningssällskapet Göteborg och Räddningsmissionen.

Socialarbetarna Ida Jansson och Jennifer Yee på Räddningsmissionen arbetar till vardags med föräldrar i sydvästra Göteborg och lyssnar in vilka behov som finns. En av sakerna som kommit upp är att de vill lära sig simma.

Ida Jansson, Räddningsmissionen, Elin Lingman, socialförvaltningen Sydväst, Jennifer Yee, Räddningsmissionen och Elisabeth Lind, Svenska livräddningssällskapet Göteborg är alla delaktiga i projektet med simskola för vuxna.

– Många föräldrar har nämnt att de inte vågar ta med barnen till stranden eller offentliga bassänger eftersom de inte har möjlighet att rädda sitt barn om något händer. Så det finns en stark vilja hos föräldrarna att lära sig simma, säger Ida Jansson.

Alla ska kunna vara med

Simkursen på Valhalla är gratis och fokuserar på att ge föräldrar och andra viktiga vuxna i barns närhet en möjlighet att bli vattenvana och lära sig simma, något som samtidigt ger barnen en trygghet och skapar förutsättningar för att de i sin tur ska lära sig simma. Räddningsmissionen har kontakt med deltagarna, följer med dem till simhallen så att de hittar rätt och köper även biljetter till kollektivtrafiken vid behov.

– Det handlar om att sänka trösklarna så mycket som möjligt så att folk verkligen kan komma och delta. Alla ska ha en möjlighet att vara med, säger Jennifer Yee.

Första simkursen för mammor

Den första kursen riktar sig till mammor som bor i sydvästra Göteborg. Nio kvinnor får under tio veckor möjlighet att lära sig simning och livräddning.

– Många av dessa kvinnor vill gärna bada avskilt. Därför kör vi en kvinnogrupp nu i vår. Senare i sommar kommer vi att ha en intensivkurs för alla och i höst ytterligare en grupp för vuxna, säger Elin Lingman, utvecklingsledare folkhälsa, på enheten för samhällsutveckling på socialförvaltningen Sydväst.

Från det att anmälan öppnade tog det bara ett par dagar innan kursen var fullbokad. Den drar i gång i mitten på mars.

– Vi vet att många som inte kan simma är utrikesfödda. Målet är inte att de ska kunna simma 200 meter, men att göra dem trygga vid vatten så att de kan vara ett bra stöd till sina barn och kunna besöka våra stränder och badhus, säger Elin Lingman.

Finansieras av folkhälsomedel

Simkurserna i Sydväst finansieras med hjälp av folkhälsomedel som finns inom ett samverkansavtal mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. Elin Lingman tror att satsningen kommer att fortsätta även nästa år.

– Detta är inte bara bra för att göra vuxna säkrare vid vatten. Det handlar lika mycket om att bidra till social gemenskap, delaktighet och hälsa, säger hon.

Grunden för att lära sig simma

 Det är Svenska Livräddningssällskapet Göteborg (SLS Göteborg) och deras certifierade simlärare som håller i kursen.

– Vi vet ju inte vilka erfarenheter dessa kvinnor har, men några av dem har kanske aldrig varit inne i en simhall tidigare. Det första målet är att bli trygg i miljön och att bli vattenvan, vilket är grunden för att lära sig simma, säger Elisabeth Lind, projektledare på SLS Göteborg.



Prenumerera så du inte missar något nytt!