På torsdag inleds demokratifestivalen Frihamnsdagarna på Bananpiren i Göteborg. Temat för arrangemanget är ”Be the Change” och bland talarna märks Björn Rönnerstrand som forskar på SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Han har tittat närmare på vad unga i Göteborg tycker om olika frågor som rör politik och samhälle.
– Vi gör årligen undersökningar bland göteborgare genom våra SOM-undersökningar och det har vi gjort sedan 2016. Jag kommer att presentera en del insikter från den senaste undersökningen och som gäller unga i Göteborg och deras syn på demokratin, berättar Björn Rönnerstrand.
SOM-undersökningen om ungas syn på demokratin
När: Torsdag 29 augusti kl 11:20–12:00
Demokratin – vem bryr sig? Vad säger SOM-undersökningen och forskarna om ungas syn på demokratin i Göteborg? Hur såg valdeltagandet ut bland unga i EU-valet? Med Björn Rönnerstrand, SOM-institutet, Göteborgs universitet.
Göteborgare är nöjda med demokratin i staden
Undersökningen fokuserar på den lokala demokratin, på ungas syn på inflytande i lokalsamhället och graden av förtroende för hur stadens verksamheter bedrivs.
– Generellt sett kan vi se en ökning över tid när det gäller nöjdheten man har med demokratin i staden. Och det gäller i alla grupper, inte bara bland de unga. Vi ser också att över tid så har förtroendet för stadens politiker ökat lite grann, säger Björn Rönnerstrand.
Ungas intresse för politik ökar i takt med åldern
Enligt SOM-undersökningen är ungdomar inte lika intresserade av politik som äldre målgrupper. De har ett lägre politiskt intresse, men det visar sig att deras intresse tenderar att stiga i takt med att de blir äldre.
Frihamnsdagarna
Var: Bananpiren i Frihamnen
När: 29–31 augusti
Det är fri entré, öppet för alla och väskförbud.
Programmet hittar du i Göteborgs Stads kalendarium och på frihamnsdagarna.se
– En intressant skillnad mellan unga och äldre är att de unga upplever sig kunna påverka politiken mer än vad de äldre gör och de har ett större förtroende för kommunens verksamhet och politikerna. De unga är mer nöjda med demokratin jämfört med de äldre, konstaterar Björn Rönnerstrand.
Unga är inte passiva
Bilden av att unga människor skulle vara passiva och oengagerade i samhällsfrågor stämmer inte, menar Björn Rönnerstrand. Däremot skiljer sig aktiviteterna som dagens unga genomför jämfört med äldre personer.
– Dagens unga deltar i politiken och i samhällsfrågorna mycket mer online och i sociala kanaler, än vad äldre gör. Tidigare forskning visar att de drivs av en annan bevekelsegrund, det handlar mindre om plikt och mer om självförverkligande. Och de är inte heller lika bundna till ett parti som de äldre personer är.
Fler insikter presenterar Björn Rönnerstrand under programpunkten Demokratin – vem bryr sig? Efter presentationen blir det diskussion på utställarytan Framtidsbara staden, som anordnas av Göteborgs Stad. Där blir det också ett poddsamtal hos gruppen Unga påverkar.
SOM-institutet
- är en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet
- SOM står för samhälle, opinion och medier. Sedan 1986 har SOM-institutet regelbundet genomfört vetenskapliga frågeundersökningar bland den svenska befolkningen, så kallade SOM-undersökningar
- Undersökningarna skickas varje höst ut till mer än 30 000 slumpmässigt utvalda personer i Sverige
- Sedan 2016 har det även gjorts lokala SOM-undersökningar i Göteborg