2024-08-15 | 2 min läsning

Ny stödgrupp för barn med separerade föräldrar

Anna Grammatikas och Anna Lekander är två av de gruppledare som kommer att hålla i Skilda världar.
2024-08-15 | 2 min läsning
Ny stödgrupp för barn med separerade föräldrar
Familjerättsbyrån i Göteborgs Stad startar en ny stödgruppsverksamhet för barn som har skilda eller separerade föräldrar. Genom Skilda världar får barnen prata om sina tankar och känslor och dela erfarenheter. 

Skilda världar är en metod framtagen av Bris och som används i många kommuner runt om i landet. Stödgruppsverksamheten vänder sig till barn mellan sju och tolv år som lever med skilda eller separerade föräldrar. Under hösten planerar Familjerättsbyrån att starta två stödgrupper.

– Det är väldigt många barn som lever med separerade föräldrar, men fram till nu har Göteborg saknat insatser för den målgruppen. Vi ser att Skilda världar kan fylla en viktig funktion för att stärka de här barnen, säger Anna Lekander och Anna Grammatikas, två av flera gruppledare på Familjerättsbyrån.

Skilda världar

Är gratis att delta i och startar under hösten.

Här kan du läsa mer om verksamheten och anmäla intresse:
Göteborgs Stad: Skilda världar – för barn vid separation och skilsmässa

Länk: Göteborgs Stad: Familjerättsbyrån

Barnen stöttar varandra

Tanken är att träffarna ska ge barnen möjlighet att förstå och bättre hantera sin situation. Men det handlar också om att minska känslan av ensamhet, stärka självkänslan och att inge hopp.

– Barnen som träffas i grupperna kommer ju att ha kommit olika långt i processen och kan stärka och bli ett stöd för varandra, säger Anna Lekander.

Skilda världar är en ny stödgruppsverksamhet för barn med separerade och skilda föräldrar.

Tio träffar med olika teman

Stödgrupperna träffas en gång i veckan under tio veckor. Varje träff pågår i två timmar och har ett specifikt tema. Metoden består av olika övningar och bygger på en resa med tio hållplatser.

– På hållplatsen ”Familjeträdgården” pratar vi om familjen och ”Känslans hav” har fokus på känslor. Mot slutet blir det mer fokus på framtiden och var man kan hitta kraft. Det blir en hel del lekar, men också kreativa inslag och fika, säger Anna Grammatikas.

Möjlighet att göra studiebesök

Den som är intresserad av Skilda världar kan ta kontakt med Familjerättsbyrån.

– Vi startar alltid med ett samtal där man som förälder får berätta lite om barnets situation och så utvärderar vi tillsammans om Skilda världar kan vara något för den familjen. Före första träffen får barnet också möjlighet att komma hit på ett studiebesök för att titta på lokalen och träffa oss gruppledare, säger Anna Grammatikas.



Prenumerera så du inte missar något nytt!