Den nuvarande bastun byggdes för att hålla en begränsad tid och fick problem med fuktskador när den stod oanvänd under pandemin. Fasadplåten ska återanvändas men invändigt krävs en annan lösning för att stå emot väder och vind och klara många besökare under lång tid.
– För att uppfylla kraven på fuktsäkerhet så kommer vi lite förenklat beskrivet att bygga en bastu i ett skal, en så kallad rum-i-rum-lösning. Det kan eventuellt innebära att den blir något mindre inuti men målsättningen är en bastu för 25 personer, precis som tidigare.
Tillgänglig för alla
Även hissfunktionen blir ny för att bastun ska vara tillgänglig för alla. Omklädningsrum och toaletter finns i två byggnader ett stenkast från bastun. De är klara och öppnar samtidigt som övriga parken och nya hamnbadet nu på fredag 2 juni.
Bastun byggs på en plattform och på en väderutsatt. Amelie Sandow vågar därför inte lova säkert när bastun är klar men det finns förstås en plan:
– Vår förhoppning är att vi ska vara klara vid årsskiftet och öppna under början av nästa år.
Allmänna bastun byggdes som en prototyp utifrån göteborgarnas önskemål, för att testa vad som fungerar på platsen innan de permanenta delarna i parken började byggas. Bastun blev snabbt väldigt uppskattad och har haft ett högt besökstryck.
Välkänt landmärke
2015 blev bastun nominerad till Kasper Sahlin-priset, som delas ut av Sveriges arkitekter och går till ett svenskt byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk kvalitet.
– Dess säregna utseende och placering i älven har också gjort den till ett välkänt landmärke, inte bara lokalt utan även nationellt och internationellt. Så det finns flera anledningar till att vi vill bevara formen och platsen när vi bygger ny, förklarar Amelie.
FAKTA | Från prototyp till permanent park
Andra tillfälliga anläggningar som har testats i Jubileumsparken är till exempel lekkonstverket Berget, playan vid Kvillepiren, roller derby-banan, bassängerna Allmänna badet och Lilla Salt samt planteringarna på Kvillepiren.
Det är ett nytt sätt att stadsutveckla där göteborgarna är delaktiga i planeringen och byggandet och använder området innan de permanenta delarna är klara.