2024-05-03 | 2 min läsning

Nya gratislinjen invigd

Färjelinjen mellan Stenpiren och Lundbystrand har nummer 287 och trafikeras av Västtrafiks elfärjor. Foto: Eddie Löthman
2024-05-03 | 2 min läsning
Nya gratislinjen invigd
Den nya färjelinjen över älven har invigts med flaggspel, ballonger och festligt mingel. Nu kan göteborgarna åka gratis mellan Lundbystrand och Stenpiren.

I strålande sol och med bara en krusning på Göta älv invigdes både den nya färjelinjen och det nya färjeläget vid Lundbystrand. Över hundra personer samlades under fredagen för att fira, mingla och åka på premiärtur över älven.

– I takt med att staden växer behöver vi knyta samman de olika delarna av staden. Den här färjelinjen gör just det. Grattis till oss alla, sa Västtrafiks styrelseordförande Bijan Zainali under sitt invigningstal.

Den nya gratislinjen mellan Stenpiren och Lundbystrand invigdes på fredagen. Här går nu elfärjorna i skytteltrafik under vardagar. Foto: Eddie Löthman

Tre tut från Elvy

Sedan följde tal från Joakim Larsson, stadsmiljönämndens ordförande och Gang Wei, vd för Uni3 by Geely, ett av många företag som ligger nära det nya färjeläget. När däcksmannen Josefin Saniki lite senare kastat loss och elfärjan Elvy tutat tre gånger gick den första turen mot Stenpiren.

Nytt färjeläge har byggts

Den nya färjelinjen har nummer 287 och trafikeras av Västtrafiks elfärjor. De går i skytteltrafik under vardagar mellan Stenpiren och Lundbystrand, där ett helt nytt färjeläge har byggts. Färjeläget ligger i ett av stadens snabbast växande områden, som utvecklas med fler arbetsplatser och bostäder.

Här har Göteborgs Stad byggt ett tillfälligt torg med en pergola och hängsoffor. Det finns även väderskydd, belysning och en ny gång- och cykelbana, så att man enkelt kan ta sig till och från färjan.

Grön flagg betyder gratis

Den nya färjelinjen är gratis att åka med, precis som linjen 286 mellan Stenpiren och Lindholmen. Färjornas gröna flaggor visar att det inte kostar något att resa med dem.

Den nya älvförbindelsen har tagits fram i samverkan mellan stadsmiljöförvaltningen, exploateringsförvaltningen, Älvstranden utveckling och Västtrafik.

Foto: Eddie Löthman

 

Färjelinje 287
  • Går mellan Stenpiren och Lundbystrand
  • Har en restid på 5–6 minuter
  • Körs med en av Västtrafiks elektriska skyttelfärjor
  • Går under vardagar mellan klockan 06:30 och 19:00
  • Har plats för 298 resenärer och 80 cyklar ombord

Läs mer: Prenumerera så du inte missar något nytt!