Foto: Aarsleff pipe technology
Ett foder dras in inuti den gamla spillvattenledningen med hjälp av helt elektrifierade maskiner. Fodret trycksätts och härdas med led-ljus och bildar ett nytt rör i det gamla röret.
Projektet är schaktfritt, det vill säga arbetet genomförs utan att gatan grävs upp. Bra för miljö, arbetsmiljö och för de som bor i arbetsområdet. Traditionellt sett så renoveras spillvattenledningar med maskiner som går på diesel.
Eldrift håller nere utsläppen
Ett elva ton tungt batteri kommer att ge kraft åt arbetet. Eldriften i kombination med att ledningarna inte behöver grävas fram, håller nere utsläppen. Arbetet utförs på Galileis gata, Galaxgatan, Keplers gata och Astronomgatan i Bergsjön.

– Målbilden för Göteborgs Stads nya miljö- och klimatprogram är att Göteborg ska ställa om till en ekologiskt hållbar stad och vara nära noll i klimatpåverkan år 2030.Det känns bra att bidra till ett mer miljövänligt Göteborg, berättar Antje Koppen, en av projektledarna.
1100 meter förnyas
Kretslopp och vatten renoverar ungefär två mil spillvattenledningar om året. De gamla uttjänta ledningarna i Bergsjön är från 1960-talet och i det här projektet är det sammanlagt 1100 meter ledning som förnyas. De nya ledningarna får en glattare yta invändigt som innebär att det inte lika lätt blir stopp i ledningarna.
Nya metoder
Att testa nya metoder innebär en högre kostnad för Göteborgs Stad och kommer utvärderas noga och vägas mot miljöfördelarna.

Ett pilotprojekt kostar mer än ett traditionellt genomfört projekt, men vi hoppas att förändringarna kommer löna sig i längden. För miljön kommer det att vara bra med elektrifierade metoder och genom att ställa krav på elektrifierad utrustning kan Göteborgs stad påskynda omställningen i branschen, säger Henrik Ting, projektledare i samma projekt.

Läcker in vatten
Problemet med gamla spillvatten- och avloppsledningar är att det läcker in vatten, till exempel regnvatten, i ledningarna som sedan pumpas till reningsverket. Regnvattnet, som inte behöver renas, blir en onödig belastning i systemet. Det går åt el för att driva pumparna och kemikalier att rena vattnet i Gryaabs reningsprocess. Genom att ha täta, fina rör tränger det inte in regnvatten och systemet belastas inte i onödan.
Arbetet inleddes under våren och beräknas vara klart nu i april.
