− Först anmälde jag mig som flyktingguide och språkvän, där man får en personlig kontakt. Men matchningen tog så lång tid. Jag gick med här istället, säger Anna Ottertun, en av flera göteborgare som tagit chansen att gå med i Flyktingguide/Språkväns nya språkfikagrupper.
Hon sitter på ett kafé på Andra Långgatan tillsammans med de tre nyfunna vännerna Can Altintaşli, Qusai Alrashed och Shohren Amir Mozafary. Det är första gången de träffas och samtalet rör sig försiktigt mellan ämnen som musik, fotboll och integrationsfrågor.
− Jag gillar att träffa människor och vara i sociala sammanhang, säger Qusai Alrashed, som hoppas att språkfikagrupperna ska hjälpa honom att lära känna fler svenskar.
Långa väntetider
Runt om i kafélokalen befinner sig ytterligare tre språkfikagrupper. Alla i färd med att lära känna varandra över en kopp kaffe eller te och i de flesta fall något gott att äta till.
− Alla människor fikar eller äter middag. Det har vi gemensamt. Vi tror att det här är ett bra sätt att möta nya människor på, säger Lahdo Bulun, samordnare för Flyktingguide/Språkvän.
Sedan 2003 har han jobbat med att förmedla möten mellan infödda och nykomna svenskar. I vanliga fall matchas deltagarna utifrån sådant som familjesituation, erfarenheter och intressen. Fikagrupperna är ett alternativ till den individuella matchningen, eftersom väntetiderna blivit längre.
Rekordstort intresse
Bakgrunden är att det under hösten har varit ovanligt många göteborgare som vill bli flyktingguider och språkvänner. Lahdo Bulun har aldrig varit med om något liknande.
− Intresset har aldrig varit så stort som nu. För oss är det är en helt ny situation och vi försöker utveckla nya sätt att arbeta. Bara i september hade vi lika många anmälningar som vi i vanliga fall får på ett par år. För första gången är det fler infödda än nya svenskar, säger han.
Lahdo Bulun tror att det ökade intresset både beror på det stora antal flyktingar som nu kommer till Sverige och den omfattande mediala uppmärksamhet som flyktingsituationen fått.
− Svenska folket reagerar på det, och det här är ett sätt att reagera. Man vill vara med och bidra personligen till god integration i praktiken, säger han.