2024-04-18 | 2 min läsning

Nya och kända röster på Angereds bokmässa 2024

Författarna Amer Sarsour, Zhiwar Rashid och Nioosha Shams gästar Angereds bokmässa 2024. Foto: Banfa Jawla, Maja Kristin Nylander, Louise Helmfrid
2024-04-18 | 2 min läsning
Nya och kända röster på Angereds bokmässa 2024
På Angereds bokmässa 3–4 maj står litteratur från förorten och på andra språk än svenska i centrum. Det blir två dagar med seminarier, bokbord, workshops, poesiläsningar och författarsamtal.

Angereds bokmässa grundades 2018 på initiativ av författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar, som ville skapa ett litterärt evenemang utanför stadskärnan. Förra året kom 3 000 besökare till Angereds bokmässa för att lyssna på etablerade författare, upptäcka nya röster och ta del av bokbord, workshops, seminarier och spoken word. Nu är det dags för den sjätte upplagan.

Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa.

— Vi får ofta höra att det är en fin och öppen stämning på Angereds bokmässa. Det är lätt att få en pratstund med en författare eller ett förlag som man är intresserad av, säger Madde Lundin, projektledare för Angereds bokmässa.

Två debuter om flykt, ursprung och tillhörighet

Till årets bokmässa i Angered kommer bland annat författaren Amer Sarsour, som är högaktuell med sin debutroman Medan vi brinner, och författaren Zhiwar Rashid, som debuterat med romanen Under mullbärsträdet.

— Amer Sarsour och Zhiwar Rashid skildrar erfarenheten av flykt, att behöva lämna sitt hemland och bygga upp sitt liv på nytt. Erfarenheter som många personer i Angered delar. Men vilka förhållanden vi kommer ifrån, vilken bakgrund som har präglat oss, frågor om tillhörighet och utanförskap är också djupt allmänmänskliga, säger Madde Lundin.

Releasefest för This is Angered

I samband med bokmässan släpps även årets nummer av tidningen This is Angered. Det firas med en releasefest i Angereds stadspark lördag den 4 maj. This is Angered ges ut av barn och unga i åldrarna 8–14 år, som har fått testa på research, intervjuteknik, reportageskrivande, rubriksättning, formgivning och bildberättande. Tidningen och dess innehåll är helt styrt av den unga redaktionen och ger dem en plattform att utforska och skildra det som är viktigt för dem.

Angereds bokmässa
  • Angereds bokmässa arrangeras av kulturhuset Blå Stället, nätverket Blå Ställets vänner och biblioteken i Angered
  • Syftet med bokmässan är att ta litteraturen till medborgarna och tillgängliggöra den för fler
  • Därför är det också gratis att medverka i och att besöka bokmässan

Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angered Centrum.

Tider: 3 maj, klockan 18:00–20:00: Mingel, spoken word och musik på stora scenen. Dörrarna öppnas klockan 17:30 och programmet startar cirka klockan 18:00.

4 maj, klockan 11:00–17:00: Dörrarna öppnas klockan 11:00 och programmet börjar klockan 12:00.

Läs mer: Prenumerera så du inte missar något nytt!