2004-12-15 | 3 min läsning

    Nya riktlinjer ska öka anställdas rörlighet inom staden

    Rörligheten "över gränserna" för Göteborgs Stads 45.000 anställda ska bli bättre. I princip ska stadens 69 förvaltningar och bolag utgöra en gemensam, inre arbetsmarknad. Det är målet med nya riktlinjer som arbetsgivaren och facken nu ställt sig bakom.

    ”Omställning i Göteborgs Stad – på rätt sätt” heter dokumentet som godkänts i stadens Centrala Samverkansgrupp (CSG), där drygt 20 fackliga organisationer är representerade.

    Riktlinjerna tar sikte på övertalighet vid arbetsbrist, inte omplaceringar av personliga skäl eller vid rehabilitering. Dokumentet ersätter sju år gamla riktlinjer från dåvarande Personalnämnden.

    ”Viktigt att nå en samsyn”

    – Mycket är samma som förut, men idag finns ett tydligt budskap om att vi ska ha en gemensam hantering, en intern arbetsmarknad. Och att vi måste hjälpa varandra när det uppstår behov av omställningar, säger Rigmor von Zweigbergk, förhandlingsansvarig på stadskansliet.

    De nya riktlinjerna utgår från gällande lagar och avtal.

    – Självklart ska vi följa alla lagar och avtal, men ibland kan vi och facken göra olika tolkningar. Det viktiga är att vi når en samsyn för att hitta den bästa lösningen för varje medarbetare, säger Rigmor von Zweigbergk.

    Göteborgs Stad har ett ständigt behov av omställning mellan olika verksamheter. Anställningstryggheten finns där, men rörligheten måste bli bättre. Övertalighet i en förvaltning eller ett bolag ska kunna matchas mot brist någon annanstans.

    ”Kan utvecklas inom organisationen”

    Flexibilitet och rörlighet ska gälla inte bara i negativa lägen, när arbetsbrist uppstår, utan också på ett positivt sätt, när anställda vill gå vidare till andra jobb för att utvecklas.

    – Vi har ett stort behov av att värna om våra anställda och locka till oss nya. I framtiden blir konkurrensen om arbetskraft allt hårdare, säger Rigmor von Zweigbergk.

    – Det här är ett sätt att visa att vi tar väl hand om vår personal, att man kan utvecklas inom organisationen eftersom vi har ett otroligt stort spektrum av arbetsuppgifter att erbjuda.

    Göteborg har idag en rad personalpolitiska stödfunktioner för omställningsarbetet: Medarbetarcenter, Valideringscentrum, Center för ledarurval och utveckling samt Lediga jobb, kommunens egen platsjournal. De här verktygen ska bli fler och vassare, bland annat finns tankar på en IT-baserad ”bank” där stadens anställda kan anmäla att de vill gå vidare till nya jobb.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!