2025-06-03 | 4 min läsning

Nya socialsekreterare möter erfarna kollegor i mentorskapsprogram

Anna Wiskari och David Ssegawa är socialsekreterare och mentor respektive adept i ett nytt mentorskapsprogram inom Göteborgs socialförvaltningar. Syftet är att introducera nyanställda bättre, och samtidigt ta vara på kompetens hos de som har längre erfarenhet. Foto: Martin Lilja
2025-06-03 | 4 min läsning
Göteborg behöver locka fler att börja arbeta med barn och unga inom socialförvaltningen – och få dem att vilja stanna kvar. Ett sätt är ett mentorskapsprogram där nyanställda får kunskap och inspiration av de som har lång erfarenhet på jobbet. 

Märta Lindqvist Weddig är projektledare hos de fyra socialförvaltningarna i Göteborgs Stad. Hon arbetar med ESF-projektet New Recruits som på olika sätt ska ge nyanställda inom socialförvaltningarnas avdelningar för Barn och Unga, en trygg start i karriären och samtidigt ge erfarna medarbetare möjlighet att växa.
 
– Det har under perioder varit hög personalomsättning på Barn och Unga, det är ett komplext och ansvarstyngt jobb. Samtidigt står vi inför ett generationsskifte där många av våra anställda snart går i pension. Demografin i Sverige innebär att det blir allt färre i arbetsför ålder och därför kommer konkurrensen om arbetskraften att öka. Om vi ska vara attraktiva som arbetsgivare behöver vi skapa bättre förutsättningar för de nya som börjar hos oss, säger hon.

Mentorkapsprogrammet inte bara för de nya

New recruits

  • Är ett EU-finansierat projekt som pågår under 2024–2026 i Göteborgs Stads socialförvaltningar
  • Projektet har fem olika insatser/projektmål som syftar till att ge nyanställda en trygg start i karriären och ge erfarna medarbetare möjlighet att växa
  • Mentorskapsprogrammet är ett av dessa fem delmål. Projektet ägs av GöteborgsStads fyra socialförvaltningar, avdelningarna Barn och unga.
  • Under mentorskapsprogrammet, som pågår mellan maj 2025 och maj 2026, matchas en mentor och en adept ihop för att lära av varandra

Mentorskapsprogrammet syftar inte enbart till att nyanställda, alltså adepterna, ska landa in mjukare på sin nya arbetsplats. Det är lika viktigt att mentorerna också känner att de kan bidra och att ge dem incitament för att stanna kvar längre i arbetslivet.
 
– Många hos oss har arbetat i över 20 år och har samlat på sig mycket erfarenhet och kunskap. Att känna att man kan bidra, få inspiration och samtidigt få ett erkännande är lika viktigt, säger Märta Lindqvist Weddig.
 
Socialsekreterarna Anna Wiskari och David Ssegawa är mentor respektive adept och har precis lärt känna varandra i mentorskapsprogrammet. 

Vill bidra med stöttning

–  Jag har jobbat väldigt länge och hoppas på att kunna bidra med kunskap, kompetens och erfarenhet. När jag började en gång i tiden fanns inte den här typen av stöd, utan jag kastades in i arbetet utan att veta vem jag kunde vända mig till. Min tuffa start har lämnat en önskan att bidra till en bättre introduktion för andra, säger Anna Wiskari.
 
För David Ssegawa, som tar sin examen i juni och precis fått en fast tjänst på socialförvaltningen i Göteborg, innebär mentorskapsprogrammet en trygghet.

– Jag fick information om programmet av min chef och det kändes helt rätt. Ibland behöver man stöd i början för att kunna utvecklas och fatta rätt beslut. Det är bra att få en introduktion och mentorskapsprogrammet hjälper oss nya att komma in i arbetet, säger han.

Tydliga introduktioner för nyanställda

Att det nu satsas på tydligare introduktioner till jobbet tror båda är en nyckel till att få fler att vilja stanna kvar.
 
– Det är världens bästa jobb och det är ganska enkelt att åtgärda bristande introduktioner. Men visst är arbetet tungt och svårt ibland, och då är det viktigt att man känner sig trygg med att veta vem man ska vända sig till för stöd, säger Anna Wiskari.
 
Att jobbet på socialförvaltningen stundtals kan vara tungt och komplext hindrade inte David Ssegawa från att söka sig dit.
 
– Man hade ju sett på tv och i sociala medier hur svårt det kan vara att jobba inom socialen. Och när man är ung kanske man inte har så mycket självförtroende, man kan vara rädd att ta steget, säger han.

Regelbundna träffar under ett år

Under ett år ska Anna Wiskari och David Ssegawa ses regelbundet för mentorssamtal och de ska även ta del av föreläsningar för att utveckla mentorskapet.
 
– Det kändes tryggt redan första gången vi sågs, och jag ser fram emot att fortsätta byta erfarenheter med Anna, säger David Ssegawa.
 
– Det är ganska mycket som jag hade önskat att jag hade vetat när jag var ny på jobbet. Det är glädjande att se utvecklingen inom staden och att det satsas på att vi ska ta vara på folket som kommer till oss, säger Anna Wiskari.
 
Enligt Märta Lindqvist Weddig ska mentorer och adepter paras ihop från olika förvaltningar för att överbrygga förvaltningsgränserna och öka förståelsen för hela stadens arbete.
 
– Vi hoppas att programmet ska stärka överföringen av kunskap mellan medarbetarna. Det ökar tryggheten hos juniora medarbetare och ökar motivationen och skapar meningsfullhet hos erfarna medarbetare, säger hon.
 





 


 
 

 
 



Prenumerera så du inte missar något nytt!