Nytt äldreboende på Hisingen blir mötesplats för alla åldrar
– Man ska vara en del av samhället även om man bor på ett äldreboende. Många som måste flytta tänker nog: Nu får jag ge upp allt. Men livet tar inte slut bara för att man blir gammal, säger Lena Arnfelt.
De första boende har redan flyttat in på Sehlstedtsgatan 12 som totalt har hundra lägenheter. Tidigare låg Bjurslätts äldreboende här. När det visade sig att det var i för dåligt skick att renovera bestämde man sig för att bygga nytt. Det har varit en fördel eftersom man redan från början har kunnat vara med och påverka.
Samarbetar med bibliotek och träffpunkter
– Vi har satsat mycket på färg och form, och försökt bryta invanda föreställningar kring hur ett äldreboende ska se ut, säger Lena Arnfelt.
Sehlstedtsgatan 12 är ljust och luftigt och inrett med tidlösa, svenska designmöbler. På bottenvåningen finns flera utrymmen som är öppna för allmänheten. Hit kan även de boende gå tillsammans med sina vänner och anhöriga, titta på konst, njuta av lugnet på någon av atriumgårdarna eller ta en matbit på restaurangen. Utanför huset finns ett utegym och en boulebana.
För att skapa en levande mötesplats samarbetar man också med bibliotek och träffpunkter för seniorer. En annan nära partner är Matlandet, köket i Lundby som lagar mat till förskolor och äldreboenden, och som också driver restaurangen Elias kök. De äldre har kunnat vara med och påverka både menyer och råvaror. Det finns också planer på en köksträdgård på en av atriumgårdarna som ska bidra till att väcka sinnena.
– Som äldre blir man ofta trött i kroppen. Därför ska det finnas saker att uppleva på nära håll, i och omkring huset. Äldreboendet ska kännas varmt och välkomnande, man ska längta hit, även som anhörig, säger Lena Arnfelt.
Salutogent förhållningssätt
Men valfrihet är också viktigt. Den som vill dra sig tillbaka ska kunna göra det. Enheterna, där lägenheterna ligger, är inte öppna för allmänheten. Här har man inrett i lugna färger och för den som inte vill gå ut på gården finns balkonger att sitta på. För att måna om individen har man satsat på moderna larmsystem som är säkra men samtidigt värnar integriteten.
Personalens inställning spelar också roll. Inom all äldreomsorg i Lundby arbetar man med ett salutogent förhållningssätt som betonar individens rätt att känna sammanhang och mening.
Personalen går individens önskemål till viljes så långt det är möjligt.
– Äldre är inget homogent kollektiv, utan individer med olika behov. De ska kunna påverka och bestämma över sina liv, vilket också våra politiker betonar, säger Lena Arnfelt.
Foto: Peter Svenson