Ljus vid Norra Älvstranden, Göta älv i Göteborg. Foto: Stadsmiljöförvaltningen
Nytt ljusprojekt ska bidra till de globala målen
Från och med augusti 2023 till april 2026 driver stadsmiljöförvaltningen ett kommunikationsprojekt tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen och Göteborgs universitet som forskningspart med stöd av Statliga forskningsrådet Formas.
Ska nå beslutsfattare
Projektet, som heter Att sätta ljus på livsmiljöer, fokuserar på ljusets roll i Göteborgs Stad och i byggd miljö. Vi blir allt fler och fler människor som bor i städer, och ljuset har en avgörande roll för hur vi lever våra liv.
Att sätta ljus på livsmiljöer syftar till att den kunskap som finns om belysning ska komma till användning och skapa nytta i samhället. Framförallt vill man nå både beslutsfattare på lokal, regional och nationell nivå som håller på med stadsbyggnad. I ett land som Sverige som lever i mörker en stor del av året är detta viktigt, enligt Lars Ocklund, planeringsledare belysning.
– Till våren är uppdraget i projektet att ta fram nya, innovativa sätt att kommunicera det här på ett sätt som är tydligt och inspirerande mot målgruppen, alltså beslutsfattare, säger han.
Vill bidra till de globala målen
Att skapa en god ljusmiljö är inte bara viktigt för oss människor utan även djurlivet. Ett av projektets ambitioner är att bidra till de globala målen i Agenda 2030, bland annat mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald. Genom människors ljusanvändning påverkar vi till exempel tillvaron för fladdermöss och bin.
– Ljus har en stor påverkan på djur, mer än vad vi tror. Vi måste börja tänka stort när vi planerar och tar hand om våra städer. Vi människor är ju också en del av ekosystemet, säger Lars Ocklund.
Kan minska ojämlikhet
Projektet vill också bidra till nummer tio av de globala målen: Minskad ojämlikhet. En god ljusmiljö kan främja både social, ekonomisk och politisk inkludering. Till exempel kan god ljusanvändning vara avgörande för om människor känner sig trygga.
– Det finns ingen lag på att det ska finnas belysning i städerna. Det är en service som samhället bestämt att vi ska ha. Men, då är det viktigt att det också är planerat för alla. Om du som kvinna till exempel inte vågar gå till parkeringen till din egen bil för att det är för mörkt, då är det inte riktigt demokratiskt. Då riskerar man att bli mer begränsad och isolerad än andra, säger Lars.
Projektet önskar också att bidra till det elfte globala målet: Hållbara städer och samhällen, som med ödmjukhet för både människans och ekosystemets behov identifierar stadsrummens olika behov av ljus, vid olika tidpunkter under den mörka delen av dygnet.