En ny rapport från Göteborg Energi visar att omställningen i Göteborg skapar tillväxt, men att även risken för effektbrist ökar. Foto: Jonas Jacobsson/Unsplash

2024-04-22 | 3 min läsning

Ökad risk för effektbrist när Göteborg ställer om

Den snabba elektrifieringen och industriomställningen i Göteborg skapar nya arbetstillfällen. Samtidigt är det en stor utmaning för elsystemet och ökar risken för effektbrist. Det visar en ny rapport från Göteborg Energi.

I rapporten Göteborgs elektrifiering har Göteborgs Energi kartlagt hur elektrifieringen ser ut i Göteborg och vad som påverkar utvecklingen. Det sker en snabb elektrifiering och industriomställning som skapar tillväxt. Men det är också en stor utmaning för elsystemet.

Lars Edström, vd för Göteborg Energi elnät. Foto: Jeanette Larsson

Enligt Göteborg Energis prognos kommer elbehovet i Göteborg att öka med omkring 600 megawatt inom tio till tolv år. Det är lika mycket effekt som krävs i hela Malmö vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag.

Den största ökningen står industri- och transportsektorerna för.

– Bara under 2023 tillkom nyanslutningar och utökningar inom stadens elnät motsvarande en mindre svensk kommun. Vi möter detta bland annat med rekordstora investeringar i det lokala elnätet, men eftersom förstärkningarna i överliggande nät dröjer så ökar risken för effektbrist de närmaste åren. Elnätsägare, kunder och samhällsaktörer behöver ta ett gemensamt ansvar för kapacitetsutmaningen, säger Lars Edström, vd för Göteborg Energi elnät.

Åtgärder som minskar risken för effektbrist

För att minska risken för effektbrist handlar det bland annat om kundernas egen energieffektivisering och förmåga att sprida ut elanvändningen över dygnet. Vid ett ansträngt läge används olika stödåtgärder, men i ett akut läge kan det bli nödvändigt med mer långtgående åtgärder som aktivering av villkorade avtal.

– Att be stora elanvändare med villkorade avtal över en megawatt att tillfälligt dra ner sin elanvändning är verkligen en sista åtgärd och kan endast användas vid en reell risk för effektbrist. Förhoppningsvis behöver vi inte hamna där om vi kan få ett ordentligt tryck i våra andra åtgärder, inte minst i handeln med effekt, men då behöver fler företag ansluta sig till vår lokala effektmarknad, säger Lars Edström.

Läs hela rapporten via länken här nedan.

Rapporten Göteborgs elektrifiering

Rapporten från Göteborg Energi är den första av två för 2024. Syftet med rapporten är att belysa takten i energiomställningen och elektrifieringen inom olika områden och kartlägga hur det påverkar elförsörjning, elnät och andra delar av energisystemet.

 Urval från rapporten:

  • Göteborg är den kommun i Sverige som har störst installerad effekt från sol, cirka 134 megawatt.
  • Den 31 december 2023 fanns 5 965 solcellsanläggningar installerade i Göteborg Energis elnät. Det är en ökning med 51 procent jämfört med 2022.
  • På tolv månader ökade antalet publika laddpunkter i Göteborg från 1 587 till 4 800. De utgör över hälften av länets tillgängliga laddare.
  • Intresset för att etablera storskaliga batterilager i Göteborgs elnät har ökat kraftigt under 2023. Just nu hanteras förfrågningar från ett antal aktörer med en samlad effekt på 100 megawatt. Det kan jämföras med två mellanstora städers samlade elförbrukning vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag.

Läs mer: 

 



Prenumerera så du inte missar något nytt!