Oktober en månad för psykisk hälsa

Redan i september erbjuds Göteborgs seniorer speeddejting, besök på trygghetsboenden, föreläsningar och samtal om psykisk hälsa.
– Frågor om ensamhet och psykisk hälsa är viktiga – för äldre, yngre och alla däremellan. I jubileumsfestivalen Årsrika Göteborg har vi valt att fylla september månad, som också är festivalens sista månad, med massor av möjligheter för göteborgare, medarbetare och besökare, att delta i aktiviteter på temat ensamhet och psykisk hälsa, säger Emma Matsson, utvecklingsledare Åldersvänliga Göteborg, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.
Se hur du kan bo tryggt och få nya vänner
I programmet för september erbjuder mötesplatser för seniorer och SPF Örgryte speeddejting för möjligheten att träffa nya vänner. Samtalen är fem minuter långa och syftar till att väcka intresse för vidare kontakt. Tre tillfällen för speeddejting på olika platser i staden kommer att hållas. Det är bara att droppa in.
Boplats Göteborg och Äldreombudsmannen är värd för bussresorna med studiebesök på två trygghetsboenden för seniorer. Under resorna kommer du också få information om vilket stöd som finns att få inför en flytt. Här är platserna begränsade så föranmälan behövs.

Helena Bjurbäck är Äldreombudsman i Göteborgs Stad. Foto: Julia Leijon
– Bostad och närmiljö är en viktig fråga för göteborgare i kontakt med äldreombudsmannen. För att bo bra hela livet kan det vara en god idé att fundera på hur man bor idag och vad som är viktigt framåt. Vi har sedan tidigare gjort en större satsning med information hem i brevlådorna. Bussresorna är en satsning som både kan informera och inspirera, säger Helena Bjurbäck, Äldreombudsman Göteborgs Stad.
Samtal vid pratbänkar och föreläsningar
– Varmt välkommen till Göteborgs Stads pratbänkar och till öppna föreläsningar som kan ge redskap att möta det svåra, säger Sofia Tillman, processledare för social hållbarhet vid äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.
Vid utvalda pratbänkar träffar du mellan den 4-8 september personer från Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH), Hjärnkoll och medarbetare i Göteborgs Stad som berättar om dina rättigheter och de möjligheter du har att söka hjälp och stöd. Den 4 och 5 september hålls två föreläsningar på Mötesplats Göteborg, Södra Allégatan 1 B, i ett samarbete mellan NSPH, Hjärnkoll och Åldersvänliga Göteborg.
Programmet
Göteborg 2023: Årsrika Göteborg 400: Våga prata om psykisk ohälsa Information om föreläsningar samt tid och plats för pratbänkarna
Bo bra nu och i framtiden – bussresa och studiebesök på två trygghetsboenden
Göteborg 2023: Årsrika Göteborg 400 – En jubileumsfestival – hela programmet
Under föreläsningarna får du bland annat lyssna till hjärnkollsambassadörer som delar med sig av egna livserfarenheter. Genom att dela med sig till andra vill de förmedla hopp och berätta om möjliga vägar fram. Föreläsningarna är öppna och riktar sig till alla, men de kan vara särskilt intressanta för dig som själv har erfarenhet av psykisk ohälsa eller möter det som anhörig eller personal.
Alla programpunkter är gratis och har tagits fram i samarbete mellan äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen via Åldersvänliga Göteborg och mötesplatser för seniorer, pensionärsföreningarna i Göteborgs Stads centrala pensionärsråd, Boplats AB, Äldreombudsmannen, AgeCap Göteborgs universitet, NSPH och Hjärnkoll.
Läs mer:
Riksförbundet Hjärnkoll arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa med målet att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt.
Nationell samverkan för psykisk hälsa
Nationell samverkan för psykisk hälsa i Västra Götaland
Boplats Göteborg – 70 000 seniorer får broschyr om bostad i brevlådan