2024-04-22 | 3 min läsning

Omsorgspersonal testar VR-glasögon

Medarbetare i hemtjänst nordost testar VR-glasögon. Foto: Johannes Löfgren
2024-04-22 | 3 min läsning
För att öka förståelsen och kunna ge ett bättre bemötande till personer med demens får personal inom hemtjänsten och vård- och omsorgsboenden prova VR-glasögon under utbildningar.

I takt med att vi blir äldre drabbas fler av demenssjukdom.

– Det ställer ökade krav på oss som arbetar inom äldreomsorgen; att kunna bemöta personer med demenssjukdom och ha en förståelse för de symtom som kommer i samband med sjukdomen, säger Karin Henriksson, verksamhetsutvecklare för hemtjänst vid äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.

– Det är inte bara minnet som påverkas utan också andra förmågor. För den som drabbas är det många gånger vardagliga sysslor som blir svåra att göra, som att brygga kaffe eller hitta nycklarna, säger Karin Henriksson.

Omsorgspersonal utbildas i nordost

Satu Lilja är omsorgshandeldare i hemtjänsten i nordost. Tillsammans med sin kollega ansvarar hon för att utbilda omsorgspersonalen.

– All omsorgspersonal i hemtjänst nordost kommer få en två timmars basutbildning om kognitiv svikt kopplat till demenssjukdomar. Vi går bland annat genom de vanligaste demensdiagnoserna och hur de kan påverka individen. Vi guidar personalen genom utbildningen och stöttar med hanteringen av VR-glasögonen, berättar Satu.

Syftet med utbildningen är också att reflektera och diskutera hur man på bästa sätt bemöter personer med demenssjukdom. Och responsen från medarbetarna har varit positiv även om VR-glasögonen inte passar alla.

– En del kan få yrsel av VR-glasögonen. Händer det dig ska du ta av dig glasögonen. Några av reflektionerna har varit ”nu förstår jag bättre”, ”som att hamna i en annan värld” men också att man känner empati för dem som har demens.

Så funkar VR-glasögon

  • VR står för virtuell verklighet – ordet kommer från engelskans virtual reality
  • När du sätter på dig VR-glasögonen upplever du en tredimensionell miljö med hjälp av bild och ljud
  • Du kan interagera med den virtuella miljön genom att exempelvis vrida på huvudet eller röra på dig
  • VR-glasögon används både för underhållning som spel och film och inom utbildning och lärande

Testar att uppleva symptom av Alzheimers

Med hjälp av VR-glasögonen får man för en kort stund uppleva kognitiv sjukdom från den drabbades perspektiv.

– I den här versionen får du som testar uppleva symtomen från Alzheimers sjukdom. Flera av de här symtomen förekommer även vid andra demenssjukdomar. Själva scenariot är inte mer än några minuter, säger Karin Henriksson.

– Eftersom du får uppleva svårigheter och viss förvirring genom VR-upplevelsen blir det lättare att sätta sig in i hur du kan underlätta vardagen för dem som har sjukdomen, utvecklar Karin.

Det här är ett relativt nytt och spännande sätt för lärande, menar utvecklingsledare Emilia Andersson.

– Tanken är också att VR-glasögonen ska användas till fler insiktsövningar framöver. Med det menar jag att vi kan använda glasögonen för fler olika teman. Det skulle kunna vara brandövning, synnedsättning eller språkutveckling, säger Emilia.



Prenumerera så du inte missar något nytt!