Omställningslabbet öppnade i juni 2023 som en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Mötesplatsen designades och byggdes av olika konstnärer, arkitekter och studenter till största delen av återbrukat material.
Under det första året har man testat olika sätt som allmänheten kan delta i omställningsarbetet mot en mer hållbar stad, till exempel genom olika workshops, samtal och prototypbyggen. Här finns bland annat ett så kallat makerspace, en verkstad där prototyper kan utvecklas, och en utomhusscen.
Omställningslabbet
- Omställningslabbet är en fysisk framtidsprototyp och mötesplats i Frihamnen med fokus på hållbar omställning
- Här finns möjligheter att samtala om och prototypa kring hur Göteborg ska utvecklas till en hållbar stad
- Omställningslabbet är en del av den platsutveckling som pågår i Frihamnen sedan 2012
- Metoden platsutveckling används för att testa framtida funktioner på platsen i liten skala tillsammans med allmänheten innan större investeringar görs
Läs mer: Göteborgs Stad: Omställningslabbet
– Vi tog fram den första versionen av Omställningslabbet inför jubileet och har under året jobbat mycket med studenter som har tittat på vad ett omställningslabb faktiskt kan vara. Vi har jobbat med olika prototyper och delprojekt och har till exempel utvecklat ett urbant vardagsrum. Den marina kolonilotten Flytevi är också en del av labbet, säger Cecilia Helsing som är planeringsledare för stadsutveckling på stadsmiljökontoret.
Nytt omslag av återvunnet material
Nu ska platsen utvecklas vidare. Efter en upphandling har ett team från Link arkitektur, New order arkitektur, Växtverket och Göteborgs konstruktörsbyrå fått uppdraget. Deras förslag ”Omslaget” innebär bland annat att de befintliga delarna av Omställningslabbet får en böljande röd inramning gjord av återbrukade material, som knyter ihop platsen och samtidigt blir ett väderskydd. Det kommer också bli en ny entré och gröna ytor med ätbara vilda växter där insekter och fåglar förhoppningsvis ska trivas.
– De har jobbat på ett väldigt spännande sätt med olika slags återbrukade material och det är ju också mycket det som Omställningslabbet handlar om. Den vilda trädgården är också ett spännande sätt att testa hur man kan få in fler liknande gröna ytor i staden, säger Cecilia Helsing
Allmänheten bjuds in till bygget
Bygget av de nya delarna startar under hösten och allmänheten kommer att bjudas in för att ta del av utvecklingen och även vara med i själva byggprocessen. Redan 2 juni blir det en kickoff och ettårsfirande med fika, workshop och presentation av arbetet framåt.
– Vi vill att många ska bli nyfikna och vilja vara med. Jag hoppas att fler personer får upp ögonen för platsen nu när mötesplatsen kommer bli mer synlig tack vara den här gestaltningen, säger Cecilia Helsing.
Men exakt hur Omställningslabbet kommer att se ut och användas längre fram är det ingen som vet.
– Detta är ju en prototyp där vi testar olika saker för att sedan utvärdera. Det är en pågående process där vi lägger till saker steg för steg beroende på vad det finns för behov. Har man en idé kopplad till hållbar utveckling är det bara att höra av sig så ser vi vad vi kan hitta på, säger Cecilia Helsing.
Fira ett år med Omställningslabbet!
När: Söndag 2 juni, klockan 11–15.
Var: Omställningslabbet i Frihamnen.
Hur: Var med och fira året som gått och framtiden som kommer med en kick-off för arbetet med Omslaget. Pyssla med flaggor, fika, lyssna på musik, njut av sommaren och prata platsskapande.
Klockan 12 är det presentation av Omställningslabbet och Omslaget där teamet berättar om processen framåt och hur det kommer vara möjligt att delta.
Läs mer: