De allra flesta besökarna säger att de kommer till öppna förskolan för att barnen ska få träffa andra barn, leka, lära och träna inför förskolestarten.
– Min dotter har inga syskon och vi har ingen familj här, så öppna förskolan har varit viktig. Hon har lärt sig många saker. Nu har hon börjat i förskolan och där tycker de att hon redan kan mycket, som att använda penna och klä sig själv, säger Faten Isam Ibrahim Alnawajha, besökare på öppna förskolan Gårdsten.
En plats för gemenskap och stöd
Öppna förskolan är viktig för många vuxna som vill träffa andra föräldrar och att få stöd i föräldrarollen.
– Här kan man träffa andra föräldrar och prata. När jag saknar min familj går jag hit och då känner jag mig inte ensam i mitt nya land. Öppna förskolan känns som min familj, säger Faten Isam Ibrahim Alnawajha.
I enkäten lyfter många besökare pedagogernas bemötande och kunnighet.
– Pedagogerna utvecklar oss i rollen som föräldrar. De har gett mig mycket tips som jag använt och jag ser stor skillnad, säger Faten Isam Ibrahim Alnawajha.
I enkäten tycker 92 procent av besökarna att öppna förskolan lyckas med att alla ska känna sig välkomna och behandlas lika.
– Första gången jag skulle till öppna förskolan kände jag mig stressad. Jag var ny i Sverige och kunde inte svenska, men när jag mötte personalen så kändes det bra, säger Faten Isam Ibrahim Alnawajha.
Aktiviteter för språkträning
På flera öppna förskolor är möjligheten till integration och språkträning viktiga delar som lockar besökare.
– Jag har lärt mig mycket svenska på öppna förskolan och har lånat hem barnböcker för att lära mig mer. Min man har också varit med för att träna svenska. När jag började på SFI, svenska för invandrare, kunde jag gå in direkt på nivå C, säger Faten Isam Ibrahim Alnawajha, som kom till Sverige för 4,5 år sedan.
Sju av stadens öppna förskolor erbjuder språkträning inför SFI, med en SFI-lärare. Från januari 2025 kommer SFI-träning också finnas på öppna förskolan Gårdsten en förmiddag i veckan. Pedagogerna ordnar även andra aktiviteter som ger möjlighet att öva svenska.
– Varje måndag lagar vi soppa tillsammans och på fredagarna har vi frukost. Måltiderna gör mycket för att bygga gemenskap och träna svenska. Och barnen lär sig att äta med andra barn – en bra träning inför förskolan, säger Blagica Andreevski, förskollärare på öppna förskolan Gårdsten.
Årets enkät besvarades av 929 besökare på Göteborgs Stads öppna förskolor, varav 99 procent anger att de är nöjda eller mycket nöjda med öppna förskolan.