På lovskolan i Hammarkullen knäcker eleverna läskoden
Lovskolan på Hammarkullsskolan pågår totalt tio veckor under ett år, förutom sommarlovsskola erbjuds lovskola även under sport-, påsk- och höstlov. Under sommaren erbjuds lovskola under sex veckor. Om eleverna går på lovskolan alla veckor får de 200 timmar extra undervisning i svenska under ett år.
– Lovskola på lågstadiet är en billig och effektiv insats för att förbättra elevernas läsning, säger Linnéa Lindqvist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan.
Under sommarlovet kombineras lovskolan med simskola och elever i årskurs tre får tio lektioner i Hammarbadet. De tio simlektionerna ger vattenvana och förbereder eleverna inför kraven på simkunnighet som ställs på mellanstadiet.
Varje dag får eleverna undervisning i läsning och skrivning mellan klockan 9–14 med avbrott för lunch och simlektioner. Före och efter skoltid har eleverna möjlighet att vara på fritids.
Positiv inställning till skolan
Elever i den här åldern gillar verkligen att gå i skolan berättar både Linnéa och de lärarstudenter som arbetar på skolan under sommaren.
– Jag gillar att läsa och att skriva berättelser säger en pojke i klass 2b. En annan elev säger att det är roligt att leka på rasterna och att träffa nya kompisar. Eleverna kommer ju från olika skolor och har i de flesta fallen aldrig träffats förut.
– Därför jobbar vi aktivt med att eleverna ska känna sig trygga säger Sally, lärarstudenten som arbetar sitt andra år på lovskolan. Varje fredag går vi tillsammans med eleverna igenom veckan som gått. Då pratar vi om vad som varit bra och vad som varit mindre bra och så löser vi eventuella konflikter och pratar om hur man kan vara en bra kompis.
Alla blir vinnare
Linnéa Lindqvist berättar att hon anställt ett trettiotal lärarstudenter där många läser sista året på lärarprogrammet F-3. Det är önskvärt att lärarstudenterna ska ha läst klar kurserna i svenska och matematik och flera arbetar alla sex veckor under sommaren. Förutom lärarstudenter F-3 arbetar även studenter som läser till lärare i fritidshem.
– Alla vinner på det här. Elever får bättre möjligheter att klara skolan. Lärarstudenter får erfarenhet av att planera, genomföra och utvärdera undervisning. De får träna på att leda en grupp och ha kontakt med vårdnadshavare. Vi som skola får lättare att rekrytera när vi lär känna lärarstudenter och de får inblick i hur det är att arbeta i en skola i Nordost.
FAKTA | Finansieras av MOE-stiftelsen
Lovskolan på Hammarkullsskolan är finansierad av MOE-stiftelsen.