2024-05-14 | 2 min läsning

Paneldebatt på stadsmuseet inför EU-valet

2024-05-14 | 2 min läsning
Paneldebatt på stadsmuseet inför EU-valet
I morgon onsdag 15 maj arrangerar Europa Direkt och förvaltningen för demokrati och medborgarservice ett evenemang för att öka kunskapen inför EU-valet. Det blir bland annat debatt med kandidater till EU-parlamentet.

– Jag tycker man ska ta chansen och gå på evenemanget eftersom det är ett unikt tillfälle att träffa och lyssna på några av kandidaterna till EU-parlamentet. Här får man tillfälle att höra vad de har att säga i några av de viktigaste frågorna och få en förståelse för vad de vill uppnå i EU.

Det säger Katarina Tullia von Sydow, projektledare på Europa Direkt Sjuhärad som har bjudits in av demokrati och medborgarservice i Göteborgs Stad för att skapa en kväll med information och debatt. Även Europa Direkt Fyrbodal är medarrangör. Målet är att få fler göteborgare och västsvenskar att förstå EU-frågorna och att rösta i valet till EU-parlamentet den 9 juni.

– Diskussionen kommer kretsa kring klimat och miljö, säkerhet och försvar, och EU:s framtid. Det är fokus på de stora frågorna, med en koppling till medborgarnas vardag, säger Katarina Tullia von Sydow.

Evenemanget teckentolkas

 – Förhoppningen är att människor som känner sig osäkra på EU-relaterade frågor ska få en chans att bilda sig en uppfattning innan man röstar. Vi vill också göra en satsning för att tillgängliggöra information på teckenspråk, säger Aldina Mehmedovic på demokrati och medborgarservice i Göteborgs Stad.

Evenemanget är öppet för alla som är intresserade. Det äger rum i Hörsalen och foajén på Göteborgs Stadsmuseum och det finns plats för 140 gäster.

– Det är först till kvarn som gäller och vi har signaler om att det är många intresserade som vill komma, säger Katarina Tullia von Sydow.

Miniföreläsningar och fika innan debatten

Utöver debatten kan besökare även ta del av miniföreläsningar om väljarbeteende och valkampanjer ur ett historiskt perspektiv, med forskarna Linda Berg och Nicklas Håkansson från Göteborgs Universitet.

– Det är två väldigt kunniga forskare som är intressanta att lyssna på. Vi kommer också bjuda på en trevlig mingelfika, Katarina Tullia von Sydow.

Paneldebatt 15 maj

Vad: Paneldebatt med kandidater till EU-valet och forskare från Göteborgs universitet

När: 15 maj 2024, kl. 16:30–19:00

Var: Hörsalen och foajén, Göteborgs Stadsmuseum

Deltagande EU-kandidater:

  • Hanna Gedin, Vänsterpartiet
  • Max Bonnier Eklund, Miljöpartiet
  • Ilan De Basso, Socialdemokraterna
  • Abir Al-Sahlani, Centerpartiet
  • Erik Berg, Liberalerna
  • Jörgen Warborn, Moderaterna
  • Elisabet Lann, Kristdemokraterna
  • Tomas Brandberg, Sverigedemokraterna

Moderator: Johan Wullt, EU-kommissionens representation i Sverige.

Deltagandet är gratis och det krävs ingen föranmälan.

Läs mer:Prenumerera så du inte missar något nytt!