2024-09-25 | 6 min läsning

Parapuls-festivalen bjöd på rörelseglädje och inkludering

Foto: Lars Printzén
2024-09-25 | 6 min läsning
Parapuls-festivalen bjöd på rörelseglädje och inkludering
”Parapuls-festivalen, ett vrålanpassat och inkluderingstänkt evenemang.” Med de orden sammanfattar en av besökarna sin upplevelse av olika parasporter och aktiviteter under Parapuls-festivalen på Slottsskogsvallen.

Göteborg uppmärksammade Paralympics i Paris, med ett helt eget evenemang Parapuls-festivalen, som en del av Göteborgs kulturkalas. Festivalen var öppen för alla, med eller utan funktionsnedsättning.

Besökare under invigningen på stadsbiblioteket kunde lyssna till de inbjudna gästföreläsarnas parasportkarriärer – bordtennisspelaren Cajsa Stadler, Västra Götalandsregionens stipendiat inom parasport och goalballspelaren Fatmir Seremeti, årets förebild på Parastportgalan 2024.

Åza Rydberg, är projektledare för Parapuls-festivalen hos Göteborg & Co.

– Uppslutningen och intresset för Parapuls-festivalen har varit helt fantastisk! Resultatet när vi arbetar tillsammans är sann rörelseglädje, inkludering och mångfald. Det är så här vi ska genomföra den här typen av evenemang! säger Åza Rydberg.

Här fanns något för alla

Under fredagen var festivalen reserverad för deltagare inom Dagliga verksamheter samt för elever inom anpassad grund- och gymnasieskola. De kunde prova på en mängd olika parasporter som fotboll, karate och el-innebandy.

Besökare kunde prova på olika parasporter, som här bågskytte. Foto: Lars Printzén

På plats fanns också ett stort antal föreningar som visade upp olika fritidsaktiviteter till exempel segling och lägerverksamhet. Det fanns något för alla.

Stå-upp-komikern Florian Tirnovan genomförde en föreställning på teckenspråk inför ett hundratal åskådare. Han pratade om vanliga händelser i möten mellan döva och hörande, vilket lockade till många skratt och händer i luften av igenkänning.

Stå-upp-komikern Florian Tirnovan tillsammans med några besökare. Foto: Åza Rydberg/Göteborg & Co

När den dagliga verksamheten Idrottsplatsen fick en förfrågan om att delta, var det en självklarhet för enheten att ställa upp. Christian Nilsson arbetar som enhetschef för daglig verksamhet, DV, inom förvaltningen för funktionsstöd.

– Många av de organisationer som var med har Idrottsplatsen haft samarbete med tidigare. För mig är det ett starkt kvitto på den nytta Idrottsplatsen gör för målgruppen och att den gör avtryck i samhället, att vi blir uppsökta av olika organisationer som vill samarbeta med oss. Det är ju en frukt vi kan skörda tack vare personalens otroliga engagemang i sitt arbete, säger Christian Nilsson.

Parapulsfestivalen

Bakom festivalen står Göteborg & Co, idrotts- och föreningsförvaltningen, förvaltningen för funktionsstöd, RF-SISU Västra Götaland, Västra Götalands Parasportförbund, stadsmiljöförvaltningen (färdtjänst) och en mängd andra aktörer och samarbetspartners.

Länkar:

Idrottsplatsen deltog i en yogaaktivitet tillsammans med en samarbetspartner och kunde även ställa upp och demonstrera frisbeegolf och prata om grunderna.

Bidrar till nya fritidsaktiviteter

Lärare från Landalaskolans anpassade gymnasieskola hade med sig 40 elever till festivalen under fredagen. En av lärarna är Kristina Sandenäs Karlsson.

– Under veckan har vi pratat med våra elever om demokrati och allas lika rättigheter och att alla kan delta. Innan vi åkte hit till Slottsskogsvallen tittade vi tillsammans på invigningen av Paralympics. Våra elever är nu otroligt förväntansfulla och har också fått peka ut på arrangemangets bildstödskarta, vilka sporter de vill prova på, säger Kristina Sandenäs Karlsson.

Idrottsplatsen deltog i en yogaaktivitet. Foto: Lars Printzén

Flera av lärarna på plats tror att initiativet med en Parapuls-festival kan få ungdomar att våga tro på sin förmåga att utöva en idrott, utifrån sina förutsättningar. Genom möjligheten att få prova, förstår ungdomarna att det finns sporter för alla och att alla får vara med.

En av eleverna testade bågskytte, tyckte det var jätteroligt och ville veta mer om fritidsaktiviteten. En annan elev upptäckte hur kul det var med fotboll och en tredje väntade ivrigt på att få testa att dansa zumba.

Unga funktionärer från yrkesprogram

Under hela helgen strömmade förväntansfulla besökare till festivalområdet på Slottsskogsvallen, där elever från Drottning Blankas Gymnasieskola arbetade som funktionärer. Gruppledaren Ida berättar att de är elever på hotell- och turismprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet och att Göteborg & Co har bjudit in eleverna till både utbildning och workshops inför det här uppdraget.

– Vi har varit med under invigningen på stadsbiblioteket, hjälpt till att förbereda på Slottsskogsvallen och under hela festivalhelgen. Det har varit jätteroligt och en väldigt bra erfarenhet för oss i våra olika framtida yrkeskarriärer, säger Ida.

Samarbete, för förutsättningar till en aktiv fritid

En viktig stöttepelare för att föreningar ska ha möjlighet att erbjuda parasporter till personer med funktionsnedsättning, är RF-SISU. Sara Nilsson var en av flera representanter på plats från RF-SISU Västra Götaland.

En mängd olika parasportutrustning fanns till utlåning för att testa parasporter. Foto: DV Mediabyrån

– Initiativet med Parapuls-festivalen är fantastiskt. Vi har även möjligheter att stötta föreningarna nu efter festivalen, och vi hoppas att föreningarna kommer ta kontakt med oss om de känner att de behöver stöd för att kunna ta emot målgruppen.

RF-SISU Västra Götaland är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation, som utvecklar och stödjer idrotten i Västra Götaland.

En annan viktig aktör är Västra Götalands parasportförbund. Distriktets uppgift är att samordna och organisera bland annat uppsökande verksamhet och utbildnings- och tävlingsverksamhet för sina föreningar. Parapuls-festivalen gav distriktets paraföreningar en arena att synas på och visa olika para-aktiviteter, men också ett tillfälle att kunna öka kunskapen hos kommuninvånarna om parasport. Samtidigt fanns möjlighet att kunna rekrytera fler personer med olika funktionsnedsättningar till parasporter och också få in i mer rörelse i olika verksamheter.

Intitiativet blev en hel festivalhelg

Stina Vikström arbetar som Idrottskonsulent på Västra Götalands Parasportförbund:

– Vi ser också festivalen som en slags tillgänglighetsöppnande insats för staden. Vår förhoppning är att de enkla medel och det tillgänglighetstänk som präglat festivalen, även ska kunna appliceras på fler stadsarrangemang framöver för att ge fler kommuninvånare möjlighet att ta del av stadens utbud. Kanske till och med göra Parapuls-festivalen till en permanent del av Göteborgs kulturkalas! säger hon

Foto: Mediabyrån

Från början önskades en festivaldag med rörelseglädje och möjlighet att prova på parasport.

– Genom ett fantastiskt samarbete blev initiativet i stället en hel festivalhelg där inkluderingstänket vändes på och alla invånare fick möjlighet att parasporta under en hel helg, vilket vi tycker är en succé, fortsätter Stina Vikström.

“Glädjen fortsätter ända fram till oktober”

Åza Rydberg, projektledare för Parapuls-festivalen hos Göteborg & Co, summerar festivalen:

– Festivalens ledord var rörelseglädje för alla och så blev det verkligen – det genomsyrade allt! Och denna glädje fortsätter ända fram till oktober då föreningarna bjuder in till gratis prova på hemmaplan. Vilket underbart sätt att arbeta med evenemang! Som en motor för förändring, avslutar Åza Rydberg.



Prenumerera så du inte missar något nytt!