Bara för ett år sedan kunde inte Pernilla Fredriksen teckenspråk. Det fick hon lära sig när hon började jobba här. Däremot hade hon stor medicinsk kompetens i att hantera annan apparatur som krävdes. Foto: Helena Munther

2024-03-04 | 3 min läsning
Pernilla bytte sjukhusjobbet till att bli personlig assistent
”Jag har jobbat på sjukhus i 25 år. Men det här ger mer, man kommer nära människor på ett annat sätt”, säger Pernilla Fredriksen. Det hon talar om är jobbet som personlig assistent hos en ung kille som är döv och har en intellektuell funktionsnedsättning.

Så fort han får se henne brukar han teckna spårvagn. Pernilla Fredriksen brukar ofta göra utflykter med honom.

– Det är roligt att han förknippar mig med utflykter. Han älskar spårvagn och båtar, säger hon.

Pernilla Fredriksen. Foto: Helena Munther

Kräver medicinsk kompetens

Bara för ett år sedan kunde hon inte teckenspråk. Det fick hon lära sig när hon började jobba hos honom. Men annan specialkompetens hade hon med sig från jobbet som undersköterska. Han får mat med sondmatning och andas med hjälp av en track och respirator. Det kräver stor medicinsk kompetens att hantera all apparatur.

Läs mer: Det behövs ofta personliga assistenter, så håll utkik på Lediga jobb i Göteborgs Stad

Det kräver också uppmärksamhet. Hon går inte och hämtar en kopp kaffe utan att någon kollega tittar till honom, eftersom det är livsviktigt att allt kring andningen fungerar. På rullstolen hänger två akutväskor, respirator och sugslang till en apparat för att suga upp slem. Hon är van vid medicinsk apparatur.

– Jag har jobbat på sjukhus och tittat in i folks hjärnor hela dagen. Det här jobbet är helt annorlunda, säger hon.

“Blir väldigt engagerad i familjen”

I jobbet som personlig assistent jobbar hon nära en person under dagarna. Ofta hemma hos familjerna.

– Det gör att man tycker om personen väldigt mycket. Man blir väldigt engagerad i familjen, säger Pernilla Fredriksen.

Men man kan också få följa med till den dagliga verksamheten om brukaren har stora behov av omsorg, vilket Pernilla Fredriksen får göra många dagar, som denna dag. Där finns flera sinnesrum där brukare kan få möjlighet att lägga sig i ett bollhav, i en musiksäng med vibrationer eller bland sackosäckar för att uppleva olika sinnen, material eller känslor som stimulans eller lugn och ro.

Bolltäcket ger omfamnande känsla

Han sitter i rullstolen och sondmatas i matsalen. När han är mätt och nöjd tecknar han sin önskan att gå till ett annat rum. Det visar sig att han vill gå till djungelrummet. Sedan tecknar han att han vill lägga sig i den värmande vattensängen och ha ett bolltäcke över sig. Pernilla Fredriksen är uppmärksam på de små signalerna och hjälper honom i säng en stund.

– De flesta som vill ligga här vill ha bolltäcket eftersom det ger en omfamnande känsla.

I jobbet som personlig assistent är det viktigt att vara serviceinriktad, smidig och lyhörd för den enskilde människans behov och önskemål.

Försöker matcha personal med brukare

Men det är också viktigt med personkemi med brukaren.

Förvaltningen försöker matcha personal med brukare så att det ska bli så bra som möjligt för båda.

– Om det till exempel är en ung kille som vill spela fotboll så försöker de se till att det är en yngre person som blir personlig assistent, säger Pernilla Fredriksen.

Pernilla Fredriksen prövar bollhavet som många brukare tycker är härligt för att få olika sinnesupplevelser. Foto: Helena Munther



Prenumerera så du inte missar något nytt!