Foto: Marit Lissdaniels
Personal inom funktionsstöd får extra betalt för att skjuta på semestern
– Går det att lösa bemanningen på annat sätt gör vi det, sommarsemestern är viktig för att kunna återhämta sig, speciellt efter pandemin, säger Henrik Filipsson, enhetschef på HR i förvaltningen för funktionsstöd.
Men för att kunna garantera att det finns personal på plats under sommaren erbjuder förvaltningen vissa grupper extra ersättning för att inte ta ut sina lagstadgade semesterveckor under veckorna 29 till 32.
”Vi har en ansträngd situation”
Varje person kan skjuta upp högst två veckor och ersättningen blir max 15 000 kronor. Yrkesgrupperna som kan ta del av förslaget är stödassistenter, stödbiträden, biträde funktionshinder, undersköterskor och stödpedagoger som jobbar inom daglig verksamhet eller boende med särskild service, så kallat LSS-boende.
– Vi har en ansträngd situation och det har varit ovanligt svårt att rekrytera semestervikarier, därför tar vi till den här ovanliga åtgärden, säger Henrik Filipsson.
Vad gör ni om inte tillräckligt många nappar på förslaget?
– Vi tror och hoppas att det är ett attraktivt erbjudande för några av våra medarbetare och att situationen därmed kommer att lösa sig.
FAKTA | Extra ersättning
Ersättningen utgår till den som frivilligt förskjuter sin semester under sommarperioden från juni till och med augusti. Det kan handla om enskilda semesterdagar upp till högst två veckor:
- 1500 kronor för varje semesterdag som avstås under veckorna 29 – 32.
- Det innebär 7500 kronor per vecka (1500 kronor x fem dagar).
- Maximal ersättning är 15 000 kronor eftersom högst två veckor av den inplanerade semestern får förskjutas utanför perioden juni till augusti.