Personal inom hemtjänsten erbjuds gratis cykelkurs
– En ganska stor andel av de som jobbar inom hemtjänsten, främst kvinnor, har inte lärt sig att cykla som barn – men har en vilja att göra det för att kunna använda det i sitt arbete, säger AnnaMagnolia Hagström, kvalitetsutvecklare hemtjänst på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.
Det är äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen i samarbete med stadsmiljöförvaltningen som har arbetat med att göra cykelkursen till verklighet. Först och främst undersöktes intresset för en sådan kurs hos enhetschefer inom hemtjänsten och det visade sig finnas ett behov.
– Stadsmiljöförvaltningen bekostar kursen inom ramen för ett samverkansprojekt med Cykelfrämjandet. Vi vill uppmuntra ökat cyklande – i detta fall genom att erbjuda möjligheten att lära sig att cykla på arbetet. Vi samverkar också bland annat med flera bostadsbolag för att återbruka och öka tillgången till cyklar genom att rusta upp begagnade cyklar för utlåning till boende, säger Anette Thorén, projektledare hållbara resor och transporter på enheten mobilitetsutveckling på stadsmiljöförvaltningen.


Kurs på 16 timmar
Det gjordes en upphandling och Cykelfrämjandet valdes till leverantör för kursen. De har skräddarsytt en särskild cykelkurs som heter Frihet på cykel och som riktar sig till personer som inte kan cykla, är ovana eller känner sig osäkra på cykel. Kursen är gratis och består av åtta tillfällen på två timmar vardera.
Kursen har plats för 15 deltagare och alla platser fylldes direkt. Kursen startar den 13 maj och det är medarbetare från hemtjänsten på Hisingen som kommer att gå den, eftersom efterfrågan varit störst där.
Cykelfrämjandet
Har som mål att skapa ett bättre och grönare cykelsamhälle genom medlemmar, verksamhet och politisk påverkan på kommunal regional och nationell nivå.
En ideell förening som jobbar för en bättre, säkrare och mer attraktiv cykelmiljö.
– Det är betydligt snabbare att ta sig fram på cykel än att promenera. Det är på många vis även mer effektivt än att köra bil då man inte behöver ta lika många omvägar och inte heller får problem med parkering. Det är alltså både ett sätt att effektivisera personalens resande och en möjlighet att inspirera till hållbara resor även på fritiden, säger AnnaMagnolia Hagström.
Kan bli fler kurser framöver
Efter kursen kommer äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen att göra en uppföljning.
– Vi ska höra med deltagarna och enhetscheferna om man upplever att man kan cykla efteråt och om man börjat cykla i sitt arbete. Vi vet att det finns behov av cykelkurser inom andra delar av staden också, så om det här faller väl ut kan vi sprida det även till andra, säger AnnaMagnolia Hagström.