2023-11-23 | 2 min läsning

Personer i hemlöshet får stöd i vinter

Foto: Lo Birgersson
2023-11-23 | 2 min läsning
Personer i hemlöshet får stöd i vinter
Inför den kalla vintern förbereder Göteborgs Stad och idéburen sektor för fler övernattningsplatser. Detta för att personer i hemlöshet inte ska behöva sova utomhus i kylan. 

Som person i hemlöshet kan man få bistånd från socialtjänsten till boende. Utöver det har Göteborgs Stad två idéburna partnerskap med Räddningsmissionen för att personer i akut hemlöshet ska få tak över huvudet och komma ur sin hemlöshet.

Öppnar tillfälligt boende

Tack vare två miljoner kronor extra i budgeten har socialförvaltningen Sydväst gått samman med organisationen Agape för att öppna ett tillfälligt boende.

Det tillfälliga boendet kommer att erbjuda 20 sängplatser från och med den första december till den sista mars. Antalet platser på boendet Station Nord för utsatta EU-medborgare blir också fler, från 50 till 70.

– Det känns bra att möjligheten att få komma in om natten finns. Att man kan få kvällsmat, sova i en riktigt säng, ta en dusch och äta frukost, säger Jenny Martinsson, verksamhetsutvecklare på Center mot hemlöshet.

Målet att ingen ska sova ute

En arbetsgrupp med representanter från Göteborgs Stad, Agape, Räddningsmissionen, Göteborgs Stadsmission och Svenska kyrkan har tittat på behoven och planerat arbetet tillsammans.

– Vårt mål är att ingen ska sova ute i vinter. För att lyckas behöver vi arbeta tillsammans. De idéburna kompletterar stadens verksamheter och ger ett ovärderligt stöd till människor i utsatta livssituationer, säger Jenny Martinsson.

Arbetar långsiktigt

Göteborgs Stad arbetar också med mer långsiktiga lösningar för personer som lever i hemlöshet. Det tillfälliga boendet kommer förhoppningsvis att motivera personer i hemlöshet som i vanliga fall inte söker stöd att börja göra det.

Arbetsgruppen kommer att fortsätta att träffas under vintern. Tanken är att gruppen ska fortsätta se över de behov som finns, om något behöver ändras och hur man bäst kan hjälpa personer i hemlöshet att hitta långsiktiga boenden.Prenumerera så du inte missar något nytt!