2014-06-17 | 3 min läsning

    Peru får tillbaka 2000 år gamla gravtyger

    De fyra första av de värdefulla Paracas-textilierna fraktades i förra veckan från Göteborg till Peru. På onsdag 18 juni undertecknas ett avtal i huvudstaden Lima under högtidliga former, med Perus president närvarande. ”Det här är en väldigt viktig händelse i Peru, det hanteras på hög nivå”, säger Björn Sandmark, chef för kulturförvaltningen.

    På tisdagen reser han tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén och Nestor del Castillo på kulturförvaltningen, som vuxit upp i Peru, till Lima.

    Smugglades ut ur Peru på 1930-talet
    På onsdag 18 juni, blir det en högtidlig ceremoni på presidentpalatset i Lima, där Perus president Ollanta Humala närvarar när Anneli Hulthén, Perus utrikesminister Eda Rivas Franchini och kulturminister Diana Alvarez-Calderón Gallo
    undertecknar överenskommelsen om att återföra de unika, 2000 år gamla textilierna från Sverige till Peru.
    44DC.jpg
    Samtidigt överlämnas de fyra första av totalt 89 textilierna som funnits i Göteborg i 80 år. De kommer från gravplundringar på Paracashalvön, smugglades ut ur Peru på 1930-talet och skänktes sedan anonymt till Göteborgs museer.

    För fem år sedan begärde Perus regering att få tillbaka tygerna och efter många diskussioner om hur det skulle gå till, är det nu alltså dags för slutkapitlet i denna långa historia om ett stulet kulturarv.

    – Till första leveransen valde vi ut fyra textilier i olika kvaliteter för att se hur de klarar den långa resan. En av dem, Manteo Calendario, är helt unik, säger Björn Sandmark.

    Hela samlingen återförd år 2021
    Transporten av de ömtåliga tygerna, som bekostas av Göteborgs Stad, övervakas av kurir och konservator och sker i för ändamålet speciella lådor.

    – En oerhört noggrann process, packningen har pågått i två veckor, säger Björn Sandmark.

    De återstående textilierna flygs sedan till Peru i tre omgångar. Hela samlingen kommer att vara återförd år 2021, då Peru fyller 200 år och Göteborg 400 år.

    Varför tar det så lång tid?
    – Först ska vi säkerställa att textilierna klarar transporten på ett bra sätt. Men det är också en ekonomisk fråga, vi vill kunna fördela kostnaderna över en längre tid.

    – Vi hoppas också på ett samarbete med Peru i framtiden, framför allt i samband med våra respektive jubileer. Kanske kan vi utbyta utställningar eller dra nytta av varandras kulturskatter på annat sätt, säger Björn Sandmark.

    Textilerna kommer att förvaras och visas upp på Nationalmuseet i Lima under namnet ”Göteborgssamlingen”.

    6C9A.jpg

    Fågelturban.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!