2024-08-23 | 3 min läsning

Plan på nytt kvarter i Lorensberg ute på samråd

Flygbild från 2020 med bebyggelsen på Cirkustomten enligt planförslaget.
2024-08-23 | 3 min läsning
Plan på nytt kvarter i Lorensberg ute på samråd
Vid Lorensbergsparken planeras 150 nya bostäder, affärslokaler och en upprustad park. Nu går detaljplanen ut på samråd och allmänheten kan tycka till.

– Vi vill få synpunkter på förslaget men också få ny kunskap om platsen från de i närområdet. På så sätt kan vi justera och förbättra förslaget om det behövs. Alla berörda – grannar, fastighetsägare, verksamhetsutövare och myndigheter är välkomna att tycka till och lämna synpunkter, säger Sandra Trzil, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Flygbild från 2020 med dagens p-hus på Cirkustomten.

Nya hus och upprustad park

Enligt planen ska Lorensbergsparken få ny bebyggelse som ska rymma omkring 150 bostäder med verksamhetslokaler i bottenvåningarna. För att ge rum åt de nya husen ska det parkeringshus som i dag finns på platsen rivas. Det kommer delvis att ersättas av nya parkeringar under mark. Parken med sin grönska kommer att vara kvar i sin helhet och trädrader mot Berzeliigatan och Södra vägen kommer att ersättas av nya träd.

Vy längs med Berzeliigatan mot Götaplatsen. Visualisering: Semrén+Månsson, Mareld, Soul

– Det finns en känsla av otrygghet på platsen i dag eftersom parken göms bakom det ödsliga garaget. Parken kommer att rustas upp och få tydligare entréer och det blir mer liv och rörelse genom de nya verksamheterna och bostäderna, säger Sandra Trzil.

Vill du tycka till?

Läs mer: Lorensbergsparken

Historia att ta hänsyn till

Hela Göteborgs innerstad är ett riksintresse då den innehåller olika spår från 1600-talet och fram till i dag. För omkring 400 år sedan var Södra vägen en av de tre landsinfarter som fanns till fästningsstaden. Under 1700-talet låg Lorensbergs landeri, en jordbruksfastighet, i nuvarande Lorensbergsparken. 1823 byggdes ett värdshus på platsen som under 1900-talet utvidgades till ett populärt nöjescentrum med restaurang, cirkus och teater.

Vy från Lorensbergsparken mot det nya kvarteret och stråket längs med Lorensbergsteatern mot Johannebergsgatan. Visualisering: Semrén+Månsson, Mareld, Soulf

– Eftersom det är en känslig kulturmiljö behöver vi tänka på det. De nya husen måste passa in med kvarterets och omgivningens övriga hus, både i utformning och höjd. Skalan, materialen och detaljer är viktiga. Huvudidén är att vi följer stenstaden som utvecklades på 1800-talet. Det vill säga en stadsmiljö som består av sten- och tegelhus i kvarterstruktur med en tydlig gatubild och stadsmässighet, säger Sandra Trzil.

Slutna och offentliga platser

I bostadskvarteret kommer det även att skapas en sluten innergård för de boende. Omgivande gator får tydligare gång- och cykelstråk och nya lokaler i bottenvåningarna kan få en blandning av verksamheter som bidrar till stadslivet. De befintliga stråken som leder fram till stadsbiblioteket och Lorensbergsteatern är viktiga och ska rustas upp.

Byggandet kan som tidigast starta 2027–2030.

Vy från öster mot det nya kvarteret i korsningen Södra vägen/Berzeliigatan. Visualisering: Semrén+Månsson, Mareld, Soul



Prenumerera så du inte missar något nytt!