Foto: Peter Svensson

2022-03-24 | 2 min läsning
Plaskis i Majorna rustas upp
Plaskis i Majorna ska restaureras och då ska även kringområdet få ett ansiktslyft. Den som vill kan nu lämna synpunkter på hur platsen kan förbättras. Vad gillar du? Vad måste vara kvar? Vad vill du se på platsen som inte finns i dag?

Göteborgs Stad: Tyck till om Plaskis här

Älvsborgsdammen, mer känd som Plaskis, vid Mariaplan är en plats som många göteborgare uppskattar. Både stora och små sätter gärna ner fötterna i vattnet i den 1 000 kvadratmeter stora dammen under sommarmånaderna.

Efter sommaren 2018 genomgick Plaskis en mindre renovering. Betongen lagades och ytorna målades. Då konstaterades att en renovering behöver göras om fem år igen.

– Bekymret är reningssystemet. Det funkar så tillvida att det renar vattnet, men det är omodernt och arbetskrävande. Vi från förvaltningen får vara där ofta. Det behöver helt enkelt bytas ut, säger Rakel Berglund, planeringsledare på Park- och naturförvaltningen.

Tar hänsyn till den gamla stadsmiljön

Förvaltningen har fått i uppdrag att utreda frågan och en förstudie om restaureringen har startat.

– Det handlar bland annat om vilken teknisk lösning vi ska ha och vilka mindre åtgärder i kringområdet som ska göras. Det kan handla om sittytor, växtlighet och belysning. Vi ska inte skapa en annan plats och vi kommer ta stor hänsyn till den gamla stadsmiljön som finns här.

Förvaltningen på plats

Fram till 18 april kan den som vill lämna sina synpunkter på hur Plaskis kan förbättras. Redan nu sitter anslag uppe i området med en QR-kod som leder vidare till ett formulär på goteborg.se. (se länk nedan för att komma till samma formulär)

– Vad gillar man? Vad vill man ha kvar? Och vad skulle kunna tillkomma? Eftermiddagen 31 mars finns vi från Park- och naturförvaltningen även på plats vid Plaskis för att ta emot synpunkter, säger Rakel Berglund.

Även närliggande hyresvärd och bostadsrättsförening, samt skejtföreningen som använder platsen, och lokalförvaltningen har fått information och en möjlighet att tycka till.

När ska restaureringen genomföras?

– Inget kommer ske förrän tidigast 2023. Vi kommer att försöka ta hänsyn till plaskandet så mycket det går men jag kan inte lova att renoveringen inte sker under sommaren. Men sommaren 2022 går det att plaska och bada som vanligt.

Rakel Berglund berättar också att dialogen nu är god mellan bostadsföreningarna och skejtföreningen, där det tidigare förekommit en konflikt om buller.

– Vi har hittat en gemensam lösning som alla tror på och informerar på plats vad som gäller för skejtarna. Skejtföreningen jobbar med bullerdämpande material och tiderna för att skejta är klockan 9–22.Prenumerera så du inte missar något nytt!