2017-03-30 | 3 min läsning

Platser kvar på särskolans hotell- och restaurangprogram

Gymnasievalet är redan klart för de flesta, men på gymnasiesärskolans program för hotell, restaurang och bageri tar man fortfarande emot ansökningar. ”Hos oss lär man sig självklart ett yrke, dessutom utvecklas man på det personliga planet av en sådan här utmaning”, säger kökslärare Mirza Santa.

Det är inte bara på den vanliga gymnasieskolan som ungdomar som drömmer om en framtid inom serviceyrken kan få en utbildning. Även gymnasiesärskolan, där Göteborgs Stad är huvudman, erbjuder utbildningar inom hotell, restaurang och bageri. Och man tar gärna emot fler sökande.

– Gymnasiesärskolan är en egen skolform som vänder sig till elever med dokumenterade särskilda behov, säger Mirza Santa.

– Det faktum att man har de här behoven ska inte behöva stå i vägen för möjligheten att förbereda sig för ett yrke, ta studenten och komma ut i arbetslivet. Man ska kunna vara en del av och bidra till samhället oavsett.

Samma kunskaper men i lugnare takt
Gymnasiesärskolans program för hotell, restaurang och bageri finns på Skånegatan och utbildar ett 30-tal ungdomar för en framtid inom serviceyrken, men man gör det i en lite lugnare takt än på ett vanligt gymnasieprogram.

– Vår utbildning är anpassad efter våra elever, blad annat är den fyra år lång istället för tre, säger Mirza Santa.

– Vi har också mindre klasser och ett tätare samarbete mellan elever, skola, föräldrar och stödfunktioner som till exempel skolsköterska och kurator. Allt för att hjälpa våra elever att lyckas med den utmaning som en gymnasieutbildning alltid är.

Praktik i näringslivet
Under utbildningen varvar eleverna teori och praktik. De bedriver bland annat en egen restaurang två våningar upp i skolan där de har lunchservering vissa fredagar under terminen. Men eleverna har inte bara sin utbildning förlagd till skolan utan har praktik både på restauranger och på Hotell Kusten i Majorna.

– De dagarna de är på hotellet har vi också egen personal där för att stötta och följa upp eleverna, säger Mirza Santa.

En väg ut i arbetslivet
Sista studieåret får skolans elever också stöttning av skolan och arbetsförmedlingen för att ta sig vidare och många av skolans elever kommer ut i arbete efter sin utbildning. Och nu hoppas Mirza Santa att fler ska söka till skolan.

– Det här är ett yrke där man utvecklar sin förmåga att möta och ta hand om gäster, och i och med det utvecklar man också sig själv. Elever som gillar att laga mat och som vill möta en spännande utmaning är varmt välkomna att hälsa på med sina föräldrar för att se om det här kan vara något för dem.



Prenumerera så du inte missar något nytt!