Lärarstudenten Sophia Ljungkvist hjälper ungdomarna att komma ikapp med skolarbetet. – Syftet är att de ska komma in på det gymnasieprogram de önskar, men viktigast är deras individuella utveckling. Foto: Sofia Sjögren

2023-08-10 | 2 min läsning

Pluggjobb ger både arbetslivserfarenhet och stöd i skolan

Familjebostäder erbjuder högstadieelever i Tynnered en ny form av feriejobb som kallas Pluggjobb. Insatsen ger ungdomar som halkat efter i skolan en chans att ta igen behörighetsgivande ämnen inför gymnasiet. Pluggandet kombineras med arbete på Familjebostäders gårdar.

Gårdsjobbet går ut på att plocka skräp, rensa ogräs, klippa häckar, sopa cykelrum och andra bestyr. Ungdomarna får variation och motivation att fokusera på studierna samtidigt som de skaffar en första merit inför sitt framtida arbetsliv.

– Naturligtvis är den största moroten att de får tillfälle att sommarjobba och tjäna pengar. Samtidigt kan de ta igen skolarbetet, säger Louise Rickardsson, utvecklingsledare på Familjebostäder.

Hon fick idén till Pluggjobb när Halmstads kommunala bostadsbolag höll på med ett liknande upplägg för några år sen. Hon hämtade inspiration därifrån och därefter kunde Familjebostäder starta sin egen variant.

Syftet är att komma in på valt gymnasieprogram

Det är andra året som niondeklassare på Frejaskolan i Tynnered som inte har grundläggande gymnasiebehörighet får chans att hinna ikapp. Syftet är att de ska klara grundskolan och komma in på önskat program på gymnasiet istället för ett individuellt anpassat Introduktionsprogram.

– Pluggjobb slår två flugor i samma smäll och tangerar två strategimål i utvecklingsområden genom att både skapa sysselsättning och hjälpa upp skolarbetet. Alla som deltar är glada över chansen att få växa som människor, säger Louise Rickardsson.

Den individuella utvecklingen är viktigast

– Det viktigaste är att de utvecklas i sin egen takt och känner sig nöjda på det individuella planet. Någon gång i framtiden kanske det rasslar till och de inser att Pluggjobb åstadkom något bra, säger Sophia Ljungkvist, lärarstudent och coach på Pluggjobb som även brukar extrajobba på Frejaskolan.

Snart är det dags för den slutgiltiga prövningen, som utgörs av ett gammalt nationellt prov och bedöms av elevernas ordinarie ämneslärare på Frejaskolan. Sophia Ljungkvist ser en tydlig förbättring av ungdomarnas skrivförmåga och deras hör- och läsförståelse från första till sista veckan. Hon tycker det roligaste med coachjobbet är att se hur mycket eleverna utvecklas på såpass kort tid.

Unikt sätt att motivera skoltrötta ungdomar

– Det är viktigt att vara lyhörd inför deras unika behov och hela tiden ge dem feedback. De är såklart skoltrötta efter nio år i skolan, det är naturligt, så det gäller att påminna dem om att det är sista chansen att ta igen skolarbete. Det är tufft ibland att få alla motiverade en hel dag, men det löser vi genom en fri uppdelning mellan gårdsarbete och plugg och många korta raster säger Sophia Ljungkvist.

Förra året blev fyra av åtta pluggjobbare antagna till sitt valda nationella gymnasieprogram tak vare insatsen. Andra halvan fick motivation att gå en individuell gymnasiekurs och läsa in högstadiet parallellt.

– Jag hoppas andra delar av Göteborg får upp intresset för att testa liknande koncept. Det är ett unikt sätt att få ungdomar att känna sig sedda och behövda, samtidigt som de får chans att gå vidare i livet säger Sophia Ljungkvist.



Prenumerera så du inte missar något nytt!